• Kezdőlap
  • Hírek
  • Kultúra
  • A félegyházi képzőművészet „fenegyerekének” hagyatékából nyílt kiállítás
Kultúra 2017. május 24. 09:30

A félegyházi képzőművészet „fenegyerekének” hagyatékából nyílt kiállítás

Képgaléria
A félegyházi képzőművészet „fenegyerekének” hagyatékából nyílt kiállítás
Kolozsvári Sándor Holló László-díjas félegyházi képzőművész hagyatékának válogatott alkotásaiból nyílt kiállítás május 20-án a művelődési központ aulájában. A Kiskunfélegyháza Város Művészetéért-díjjal és Art Addiction-díjjal kitüntetett alkotó művészeti munkáját Feledy Balázs művészeti író méltatta. A megnyitón közreműködött a Széljáró Balladás Együttes Vas László, Pázmándi Judit, Fekete Benő és Süveges Szilárd közreműködésével.

Az 1956-ban született és 2012. március 25-én elhunyt Kolozsvári Sándort Félegházán alkotótársai és a művészetpártolók is mindenki a művészet fenegyerekeként emlegették. De egy biztos, értéket teremtett.
A szürrealizmushoz és a konceptualizmushoz, valamint a geometriához, a lírai absztrakcióhoz, az organikus művészethez való vonzódása egyaránt érződik a kiállított alkotásokból. Kolozsvári Sándor soha nem megnyugtatni akarta a környezetét, hanem meghökkenteni, felzaklatni, megbotránkoztatni.

- Gyakran mondják, hogy nem művész, aki nem kísérletezik. A művészi életút legnagyobb ellensége a rutin. Akiben nincs benne az állandó önmegújító attitűd, az elveszti művészi mivoltát. Ebből a szempontból és a kísérletező kedvét tekintve is Kolozsvári Sándor a legmesszebbmenőkig nagy művész volt. Láthatjuk ezt a most megnyílt tárlatán is. A kiállítás egyes elemeit alaposabban szemügyre véve minden darab mindenkinek mást jelent. Az alkotó egy kérdést tesz fel a szemlélőnek. Vajon mit láthatunk a képen? A választ pedig mindannyian csak önmagunknak tudjuk megadni. Érdemes tehát időt szánni e páratlan alkotások megcsodálására - mondta megnyitójában Feledy Balázs.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!