Kultúra 2017. május 29. 16:00

Középkori emlékeinket idézte dr. Rosta Szabolcs a múzeumban

Képgaléria
Középkori emlékeinket idézte dr. Rosta Szabolcs a múzeumban
A régészeti nyílt hét keretében dr. Rosta Szabolcs tartott előadást a Kiskun Múzeumban május 24-én. A Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója a „Kiskunsági Homokhátság 13-16. századi településtörténete”című doktori disszertációját mutatta be hallgatóságának.

– Hogy miért is fontos számunkra a középkor? Azért, mert az már a mi identitásunk. Szent István után, a magyarság történetében Félegyházának és térségének története adott. Igaz, ennek feltárása az évszázadok alatt történt katasztrófák miatt nagyon nehéz, de mindent meg kell tenni azért, hogy minél többet tudjunk meg erről a korszakról. Régészként én erre tettem fel az életemet, hogy a középkori templomok, települések feltárásával hiteles korrajzot adjunk erről az időszakról. Hitvallásom, hogy a tudomány feladata, hogy feltárja a múlttal kapcsolatos emlékeket és ezek esszenciáit összefoglalja, közérthetővé tegye. Ami legalább ennyire fontos, hogy a gyerekek is megismerkedjenek ezzel az iskolában – mondta Rosta Szabolcs előadásának kezdetén.

Az előadó természetesen beszélt kedves kutatási területéről, a félegyházi templomhalmi ásatásokról is. Örömmel számolt be arról, hogy ott méltó történeti emlékhelyet sikerült kialakítani. Véleménye szerint az itt történt ásatások fontosak voltak azért, hogy bebizonyítsák, hogy a településről megjelent első, 1380-as írásos emlékek előtt már az 1100-as években is létezett élet, közösség Félegyházán. A templomhalmon és környékén feltárt leletek ezt egyértelműen bizonyítják.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!