Helyi hírek 2017. június 8. 08:30

Bepillantás Félegyháza múltjába - videóval

Képgaléria
Több, mint ezer érdeklődő fordult meg egy hét alatt a Templomhalomnál, a május végére meghirdetett ásatási nyílt napokon. Az évszázados emlékek között iskolás csoportoknak tartott rendhagyó történelem órát Fekete Beatrix múzeumpedagógus és dr. Knipl István, a Kiskun Múzeum régésze. A hét folyamán munkahelyi közösségek, családok is felkeresték az ásatást, hogy bepillantást nyerjenek a régészek munkájába és őseink temetkezési kultúrájába.

A Templomhalom feltárása 2008-ban kezdődött. Az ásatás során feltárt leletek tanúsága szerint a középkorban egy templom és a hozzá tartozó városmag állt itt. A régészek jelenleg az egykori templomot övező temetőt tárják fel.

A Templomhalom korábbi ásatásai során a Könyves Kálmán, II. István és I. Nagy Lajos idejéből származó pénzérmék mellett többek között XI. századi ezüstgyűrű és csontöv is felszínre került. A közelmúltban ékszerekkel, gombokkal és övcsatokkal bővült a gazdag leletanyag. A tárgyakra restaurálás vár, mielőtt a nagyközönség elé kerülnének.

 

Kövessen minket a Facebookon is!