Kultúra 2017. május 29. 09:30

Ki gondolná, hogy sok Petőfi rokonnal találkozhatunk napjainkban is?

Képgaléria
Ki gondolná, hogy sok Petőfi rokonnal találkozhatunk napjainkban is?
Az Ünnepi Könyvhét rendezvénysorozat keretében mutatták be május 25-én Borzák Tibor újságíró, író „Rokonom, Petőfi” című kötetét. A szerző az 1980-ban megkezdett kutatómunkáját összegzi a kiadványban. Az érdekes családtörténetet mintegy száz fotó és tizenhárom családfarajz teszi kerekké, színesebbé.

– Rokonom, Petőfi? Hogyan lehetséges ez? Hiszen Petőfi Sándornak nincs egyenesági leszármazottja! Édesanyja, Hrúz Mária és édesapja Petrovics István testvéreinek utódai viszont mindmáig köztünk élnek. Rokonnak tudhatta magát Hankiss Elemér szociológus, és a rokonok közé tartozik Andrásfalvy Bertalan néprajztudós is. Nos, a költő oldalági rokonai valóban elmondhatják, hogy „Rokonom, Petőfi” – mondta könyvének bemutatójának kezdetén Borzák Tibor. A szerző szólt arról, is, miként kutatta fel a rokonokat, gyűjtötte össze a családi fotókat, milyen élettörténetek tárultak elé a levéltári kutatások során.

A családtörténeti összefoglalóban – vagy ahogy a szerző nevezi: dokumentumokra alapozó riportkönyvben – Petőfi rokonságáról sok olyan részlet megelevenedik, amelyekről a köztünk élő oldalági leszármazottaknak sem volt tudomása.

Mindezeken túl Borzák Tibor közreadja a Hrúzok és a Petrovicsok családfáját, amelyeket a rendelkezésére álló adatok alapján állított össze. A könyvben mintegy száz fotográfia is szerepel az irodalomtörténetbe bevonult família tagjairól. A kötetet Borzák Márton, háromszoros Red Dot-díjas grafikus tervezte.

s. r.  
 

Kövessen minket a Facebookon is!