Kultúra 2014. június 15. 15:36

Sok érdeklődőt vonzott a "Múzeumok Éjszakája"

Képgaléria
Idén immár hatodszor, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárral és Művelődési Központtal karöltve pedig másodszor rendezték meg a "Múzeumok Éjszakáját" a Kiskun Múzeumban. Ahogy az már megszokott, a félegyházi program egy héttel előzte meg az országos "Múzeumok Éjszakáját" abból a célból, hogy más városok érdeklődői is el tudjanak jönni Félegyházára, illetve a félegyháziak is el tudjanak menni a többi múzeum programjára.

A Kiskun Múzeumba június 14-én toborzó menet, katonadalok és indulók kísérték az érdeklődőket a Petőfi térről. Ebben a Kiskunfélegyházi Koncert és Fúvószenekar működött közre. A dalok apropóját a katonatörténethez kapcsolódó kiállítás adta.

A "Boldog békeidők- boldogtalan háború" nevet viselő kiállítás Varga Zoltán magángyűjtő és a Kiskun Múzeum anyagából tevődött össze. A tárlatot Nagy István, gimnáziumi tanár nyitotta meg. 

A rendezvényhez félegyházi művészek, a Holló László- és a Terescsényi Endre Képzőművészeti Kör is csatlakozott, akik a Petőfi Sándor Emlékházban korongozással, dobozfestéssel, tárlatjárással várták a látogatókat.

A múzeumi programok a szabadtéri színpadon a Padkaporos Táncegyüttes utánpótlás csoportjának és a Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola tánccsoportjának a műsorával kezdődtek el.

Ezt követően Gárgyán Ildikó gyermekeknek, felnőtteknek szóló előadását, valamint a Wings TáncSport Egyesület műsorát láthatták a nézők.

A rendezvényen első alkalommal a Bugaci Tanyaszínház is bemutatkozott, akik Heltai Jenő: Naftalin című komédiáját mutatták be.

Természetesen ezúttal sem maradhatott el a zene. A ZOZO Jazz éjfélig szórakoztatta az érdeklődőket.

A program, mint minden évben, a Malom udvarban éjféli tűzgyújtással és tűzugrással zárult.

Az este egyik legnépszerűbb, múzeumi barangolója és a lámpás tárlatvezetés ugyancsak hangulatos programot szolgáltatott az érdeklődők számára. 

A Kiskun Múzeum igazgatója, Mészáros Márta szerint a rendezvény minden évben eléri célját, hiszen ilyenkor azokat is megszólítják, akik nem rendszeres látogatói a Kiskun Múzeumnak.

- "Idén négy időszaki kiállításunk van. A Nemzeti értékeink- városunk, büszkeségei című kiállítás a "Múzeumok Éjszakáján" zárult. Ezenkívül látható a rádió gyűjtemény, amely márciusban nyílt. A díszteremben a Kolostorok kincsei a Bugamonostori leleteket mutatja be, ez június 30-ig látogatható. A katonatörténeti kiállításunk pedig megújult. Az I. világháborúhoz kapcsolódó emlékekkel bővült, valamint a boldog békeidőket idézi fel."

- "Az egyik legnépszerűbb a lámpás tárlatvezetés a börtönben. Ilyenkor nem kapcsoljuk fel a villanyt, azért hogy egy kicsit sejtelmes, félelmetes hangulatot keltsünk. Az ablakoknál vannak mécsesek, illetve az útvonal mentén, a lépcsőn."

G. Z. 
 

Kövessen minket a Facebookon is!