Egészségügy 2017. június 1. 08:30 Forrás: piacesprofit.hu

Nincs már madárinfluenza

Nincs már madárinfluenza
A belföldi és az unióba irányuló baromfiszállítások is zavartalanul folyhatnak országszerte, miután az állategészségügyi hatóság május 24-én feloldotta az utolsó, magas patogenitású madárinfluenza miatt elrendelt Bács-Kiskun megyei korlátozást. Az országos főállatorvos május 29-i határozata alapján megszűnt a baromfik zárt tartásának kötelezettsége is, azonban a zártan etetés és itatás a jövőben is kötelező.

Fotó: Thinkstock

Az utolsó korlátozás alatti területek feloldásával – az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesítése alapján – immár zavartalanul folyhatnak a belföldi és az unióba irányuló szállítások az ország teljes területéről. Korábban egyszer már úgy tűnt, túl vagyunk a járványon, de áprilisban újból felütötte a fejét a kór.

Hazánk a mentes státuszát a vonatkozó nemzetközi kódex értelmében, 2017. augusztus 24-én nyeri vissza, így a jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó úgynevezett harmadik országokba leghamarabb ekkor indulhatnak újra a szállítmányok. Annak érdekében, hogy ez mihamarabb megtörténhessen, az állat-egészségügyi hatóság folyamatosan tájékoztatja ezeknek a kereskedelmi partner országoknak a hatóságait, és tárgyal velük.

A május 29-én megjelent 5/2017-es országos főállatorvosi határozat értelmében megszűnt a baromfik zárt tartására vonatkozó országos rendelkezés. Fontos azonban, hogy az állományok be- és újratelepítésének részletes feltételeit tartalmazó 3/2017-es országos főállatorvosi határozat jelenleg is érvényes, így a baromfikat továbbra is zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt zárt helyen kell tárolni. Az előírás célja, hogy csökkenjen a vadmadaraktól való fertőződés lehetősége.

2016. november 3-a és 2017. április 21-e között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma összesen 240 baromfiállományban mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza H5N8 törzsének jelenlétét. A betegség Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Veszprém megyei állományokat érintett. Összesen 2,66 millió baromfit ártalmatlanítottak a kitörések következtében. A legnagyobb baromfiállomány-sűrűségű területen, Bács-Kiskun megyében 600 ezer állatot öltek le madárinfluenza miatt.


A vásárlók is érzik majd a madárinfluenzát

Komoly készlethiányt okozott, így a kereskedőknél jelentős drágulást hoz a madárinfluenza a kereskedők szerint. Legkorábban őszre rendeződhet a készletszint.


 

Kövessen minket a Facebookon is!