Kultúra 2017. június 2. 15:30

Móra Istvánra emlékeztek

Képgaléria
Móra Istvánra emlékeztek
„Nem hal meg, kit eltemetnek, Csak az hal meg, kit elfelednek” – szólnak az emlékező sorok. Móra Istvánt nem feledte sem a család, sem a szülőváros, sem tanítói pályájának első jelentősebb állomáshelye: Kevi.

Móra István-emléknapot tartottak május 29-én, amelynek keretében halálának 60. évfordulóján, három helyszínen emlékeztek a kiskunfélegyházi születésű Móra Istvánról. A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület és a Móra Ferenc Társaság szervezésében ezen a napon Móra István szülőházánál, sírhelyénél és utolsó lakásánál tehették tiszteletüket a megemlékezők, köztük Kevi küldöttsége is.

Elsőként Kiskunfélegyházán, Móra István szülőháza színhelyén az 1993-ban elhelyezett táblánál hajtottak fejet.

Móra István, Móra Ferenc bátyja, író, költő, polgári iskolaigazgató 1957. május 29-én, 60 évvel ezelőtt, 93 évese hunyt el. Az óbudai temetőben helyezték örök nyugalomra. Ezért a megemlékezés-sorozat a sírhelyénél folytatódott Óbudán, ahol Kapus Béláné nyugalmazott iskolaigazgató, az egyesület elnöke tartott emlékező beszédet. A rendezvényen Mészáros Márta, múzeumigazgató a Móra Társaság és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tagjának előadásában elhangzott Móra István Prológ című verse is.

Dr. Péter László irodalomtörténész, egyetemi tanár, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tiszteletbeli tagjának javaslatára Móra István halálának 50. évfordulójára 2007. június 13-án emléktáblát helyeztek el Óbudán, a Szépvölgyi út 3/a sz. ház falán, ahol 1941-től 1957-ig, haláláig lakott. A megemlékezők itt is elhelyezték koszorúikat.

A nap végén Kállainé Vereb Mária, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár igazgatója így fogalmazott: - A mai napi megemlékezésekben találkoztunk Móra Istvánnal és szellemi hagyatékával, erősödtünk az emberi értékmérésben, közös kincsünket őrző és hasznosító szándékában.

A küldöttség tagjai voltak: Kapus Béla, Kapus Béláné, Rosta Ferenc, Mészáros Márta, Seres Antalné, Kállainé Vereb Mária, Nyiki Mária, Mrázné Rádi Mária, Garai Istvánné, Gulyás László.

 

Kövessen minket a Facebookon is!