Helyi hírek 2017. június 3. 15:00

Hétköznapi emberek a kifutón - videóval

Képgaléria
Nagyot mert álmodni Horváth Ricsi, amikor néhány éve célul tűzte ki saját divatbemutatója megrendezését. A szabó szakmát szerzett kiskunmajsai fiatalember dédelgetett álma most valóra vált, hiszen június 2-án a Művelődési Központban telt ház mellett mutathatta be a keze nyomán elkészült ruhakölteményeket. A ruhák épp oly valóságosak voltak, mint az azokat felvonultató manökenek, akik a hétköznapi életből kerültek a kifutóra.

Nagy ambícióval átszőtt hosszas készülődés előzte meg azt a több mint félszáz ruhát bemutató előadást, mely az ének és táncbetétekkel valóságos show-műsort varázsolt a színpadra. Itt a fellépők épp olyan amatőr tehetségek voltak, mint a főszervező Horváth Richárd, aki élete első komoly munkáját hozta a nézők elé.

Az ötlettől a megvalósulásig ugyan évek teltek el, míg a nyári munkákon összegyűjtött pénzből és támogatásokból a kiadásokra fedezet lett, de tavaly, amikor Ricsi a kiskunfélegyházi, és a kiskunmajsai művelődési központ vezetői személyében támogatókra talált, komoly fordulatot vett a dolog. Ezt követően szponzorokat keresett, anyagokat vásárolt, szabott, varrt, majd januárban modellválogatót tartott – mesélt az elmúlt időszakról Ricsi a premier előtti próbán.

- A válogatóra bárki eljöhetett, nem voltak szigorú szűrők. Az volt a célom, hogy valóságos embereken mutassam be a ruhákat. Így a hat évestől a közel ötven évesig, és még csak nem is a klasszikus modellalkatú egyénekből állt össze a csapat. Ezek az emberek a szabadidejükből áldoztak, hogy részt vegyenek az álmom megvalósításában – mondta őszinte hálával a 22 éves fiatalember.

Ricsi munkáját a támogatók nélkülözhetetlen segítsége mellett egy stylist is boronálgatta, aki a szervezési és szakmai feladatokkal terhelt főszervezőt megkímélve, a kiegészítők összeállításán dolgozott.

- Nekem elég volt a háttérből megerősítenem a lelkes fiút, aki azzal sem vállalt keveset, hogy ennyi modellt színpadra hozott. Ezt az ötven embert nem volt könnyű terelgetni, de kitartásukkal - mert ha kellett sokadszorra is végigmentek a színpadon -, fantasztikus végeredményt tudtak összehozni – mondta el Máté Ildikó stylist, aki a smink és a frizura összehangolásán túlmenően a modelleket divattanácsokkal is ellátta.

Az utolsó símításokat, a frizurákat és sminkeket mintegy húsz szakember készítette, akik támogatásukkal biztosították a ruhákhoz illő tökéletes megjelenést. A próbákat már a múlt hónapban megkezdték, de a kollekció teljes egészében a napokban lett kész, hiszen a szakma utáni érettségi képzésre járó fiúnak tanulás mellett kellett a varrásra és szervezésre időt szakítani. Ricsi ugyan szabásmintákból dolgozott, de mint mondta, minden egyes ruha egyedi darab, melyeket saját elképzeléseinek és a modell egyéniségének megfelelően alakított át. Így került a kollekcióba az utcai viselettől a koktélruhán keresztül a nagyestélyiig többféle irányzat, melynek bemutatásához a színpadi mozgást is be kellett tanítani a modelleknek.

Nem mindenkinek jelentett nagy kihívást a helyes mozgás elsajátítása, hiszen Boda Vanessza is kipróbálta már magát a kifutón. A tizennyolc éves lány édesanyjával érkezett, aki éppoly lelkes, mint a fiatalabbak. A divat iránt érdeklődő tizenegyedikes lány otthon érzi magát a színpadon, és még azt is el tudja képzelni, hogy később ebben a szakmában tevékenykedjen.

De nem csak a húszéveseké a világ, és ahogy a bemutatón is részt vevő Garai Erzsébet, az idei év megválasztott Aranyanyuja mondta: itt nem csak a 90-60-90 testalkatúak mutatnak be ruhákat, hanem olyan hétköznapi emberek, akik vállalják a korukat, külsőjüket, és ez azokat a nézőket is magabiztosabbá teszi, akik esetleg elégedetlenek magukkal. - Mert ha azt látják, hogy az a modell ki mert állni a súlyával, a korával, a termetével a színpadra, akkor megerősítést kap, hogy mindenki számára létezik csinos ruha, amiben tökéletesnek érezheti magát – mondta Erzsi, akinek az Aranyanyu díjátadásra készült ruháját is Ricsi varrta.

A sok munka, az apró részletekig terjedő szervezés Ricsi álmát végül a színpadra vitte, de ezzel a divatbemutató nem került le a bakancslistáról. Az előadást a következő hétvégén Kiskunmajsán is bemutatják, a jövőben pedig évente 2-3 kollekcióval is szeretne az ifjú tehetség a kifutón megjelenni.

K.G.

Fotó: Kürti László

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!