• Kezdőlap
  • Hírek
  • Helyi hírek
  • Az Ereklyés Országzászló felvonásával kezdődött Félegyházán az emlékezés a trianoni békediktátumra
Helyi hírek 2017. június 4. 12:30

Az Ereklyés Országzászló felvonásával kezdődött Félegyházán az emlékezés a trianoni békediktátumra

Képgaléria
Az Ereklyés Országzászló felvonásával kezdődött Félegyházán az emlékezés a trianoni békediktátumra
Az 1920-as trianoni békediktátumra emlékezve június 2-án délelőtt az Ereklyés Országzászló ünnepélyes felhúzásával kezdődött a megemlékezés a 97 évvel ezelőtt törtékre. Délután a Magyarok Nagyasszonya szobránál az Ótemplom előtti téren Varga Katica előadása után Balla László alpolgármester és Vitéz Alács Tibor mondott beszédet a koszorúk elhelyezése, és az emlékező mécsesek meggyújtása előtt.

– 1920. június 4-én az első világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések rendszerének részeként a háborúban vesztes Magyarország és a háborúban győztes antant szövetség hatalmai közötti békediktátum aláírására a Versailles-i Trianon-palotában került sor. Ez a dokumentum máig meghatározza az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlását követően Magyarország és a környező államok új határait. A Magyar Királyság elvesztette területeinek több mint kétharmadát, lakosságának több mint a fele került új állam területére – mondta Balla László beszédében.

– A trianoni tragédiára emlékezve június 4-ét a magyar Országgyűlés 2010-ben a Nemzeti összetartozás napjává nyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”. Amíg a magyarság egészében megvan az összetartozás tudata, az egymásért érzett felelősség, az önző, egyéni érdekek és anyagi javak hajszolása helyett a nemzet érdekeiért vállalt szolgálat, addig ez a nemzet erősödik – tette hozzá az alpolgármester.

Vitéz Alács Tibor beszédében többek között ezt fogalmazta meg: „A magyarság ellen összefogott erők elvették hegyeinket, vizeinket, bányáinkat, de nem tudták elvenni hitünket abban, hogy egyszer újra egy lehet nemzetünk.”

s. r.

 

Kövessen minket a Facebookon is!