Helyi hírek 2014. június 16. 14:40

Fórum a külföldi munkavállalásról

Fórum a külföldi munkavállalásról
Az eseményen bemutatkozik a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának EURES szolgáltatása, melynek keretében tájékoztatást hallhatnak az érdeklődők a biztonságos külföldi munkavállalás témakörében, a németországi munkavállalás feltételeiről és egyéb, a külföldi munkavállalással kapcsolatban fontos tudnivalókról.

Fontos, hogy az uniós országokban munkát vállalók előzetesen tájékozódjanak az adott tagállam munkavállalókra vonatkozó szabályairól, a kötelező és ajánlott regisztrációs eljárásokról. A munkavállalók biztonsága érdekében érdemes ellenőriztetni, hogy a munkáltató vagy a munkaerő-közvetítő cég eleget tett-e bejelentési kötelezettségének, együttműködik-e a tagállam munkaügyi szervezetével.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja 2004. május 1. óta működteti az EURES (EURopean Employment Services) szolgáltatást. Kecskeméten a Munkaügyi Központ alagsorában (6000 Kecskemét, Klapka u. 34. Szolgáltató Központ) Molnárné Hegyi Eszter EURES tanácsadó fogadja az ügyfeleket. Az iroda az EURES hálózat részeként egyéni és csoportos tanácsadás formájában – szükség esetén hazai és külföldi szakértők bevonásával – ingyenes tájékoztatást nyújt az uniós élet- és munkakörülményekről. A Szolgáltató Központban honlap-gyűjtemények és ingyenes internethasználat várja az érdeklődőket.

Az EURES hálózat szolgáltatásaira is kitér az a lakossági fórum, amelyet 2014. június 20-án, pénteken 16.30 órai kezdettel rendeznek a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár előadótermében (Kecskemét, Piaristák tere 8.).

Bemutatkozik a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának EURES szolgáltatása, melynek keretében meghallgathatják Molnárné Hegyi Eszter EURES tanácsadó tájékoztatását a biztonságos külföldi munkavállalás témakörében. Majd Böhm Gyöngyvér, a német munkaügyi központ (ZAV) EURES munkatársa a németországi munkavállalás feltételeiről tart előadást a résztvevőknek. Az információs nap harmadik előadójaként Juhász Ervin osztályvezető (Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve) az uniós munkavállaláshoz kapcsolódó jogokról, kötelezettségekről, az egészség- és társadalombiztosítás témakörét érintő fontosabb tudnivalókról tájékoztatja a résztvevőket. A szakemberek a fórumot követően válaszolnak a feltett kérdésekre.

A rendezvényről bővebb információ kérhető Molnárné Hegyi Eszter EURES tanácsadótól (76/486-588/403.mellék, [email protected]), továbbá a megyei munkaügyi központ EURES asszisztens kollégáitól (http://bacs-kiskun.munka.hu/engine.aspx?page=bacs_eures).

Kövessen minket a Facebookon is!