Helyi hírek 2017. június 7. 10:00

Az áldozatos munka gyümölcse

Képgaléria
Az áldozatos munka gyümölcse
Az “Év tanára” elismerő oklevéllel díjazták Dobó Alizt, a Móra Ferenc Gimnázium német nyelvtanárát az országos levelezőversenyeket lebonyolító Hebe Kft. által meghirdetett pályázaton. A díjat május 26-án, Gödöllőn adták át, ugyanazon a napon, amelyen a 35 éves oktató-nevelő munkáját elismerő oklevelet is átvehette a kiskunfélegyházi pedagógusnapi rendezvényen. A díjak, melyek kiemelkedő eredményei a pedagógusi munkának, lendületet is adnak a hétköznapi életben a folytatáshoz.

Nem könnyű idegen nyelvtanárként megismertetni, megkedveltetni úgy egy nyelvet, hogy a diák, mint lehetőségre tekintsen a tantárgyra, amely kommunikációs eszközként meghatározó lehet későbbi sikere elérésében, vagy segítség az életben való boldogulásához. Dobó Aliz német nyelvtanár olyan módszert alkalmaz, amellyel barátságos, elfogadó légkört tud megteremteni a tanuláshoz, amellett, hogy az eltelt évtizedek alatt – mióta pedagógusként dolgozik – nagyban változtak az oktatás körülményei.

– Ma már más tanítani, mint 35 évvel ezelőtt – mondta kedves mosollyal a pályán eltöltött évek száma ellenére is fiatalos lendületű tanár. Másként kell megközelíteni a diákokat, más módszerekkel kell tanítanom, és nekem is nap mint nap dolgoznom kell azért, hogy a mai eszközök bevonásával a hozzájuk vezető utat megtaláljam.

Ez a szemlélet az, amely hatékonnyá teszi az oktatást, hiszen lehetőséget ad a diákok számára, hogy az általuk szívesen használt módszereket bevonják a tanulásba, így a mobiltelefon és az internet már nem csupán szórakozás, hanem az ismeretszerzés forrása is. Ez a szemlélet az, amellyel a modern eszközök és a hagyományos tanítás közötti távolság sikeresen áthidalható, és ez az, amellyel Dobó Aliz tanárnő, munkájának gyümölcseként az “Év tanára” elismerő oklevelet kiérdemelte.

A levelezőversenyeket lebonyolító Hebe Kft. a résztvevő diákok ajánlásai, elért eredményeik, valamint a szakmai zsűri jelölése alapján díjazza azokat a tanárokat, akik áldozatos munkával foglalkoznak a gyerekekkel a tanulmányi versenyek során, valamint kiemelkedő szakmai és emberi kvalitásokkal rendelkeznek. Ezt az elismerést kapta meg a német nyelvtanárnő, aki 12 éve többnyire csapatversenyeken indítja diákjait. A csoportot úgy állítja össze, hogy a kiemelkedő tudású gyerekek mellett a gyengébb képességű gyerekek is teret kapjanak, hiszen a fejlődésükhöz ez nélkülözhetetlen.

– Minden diák tehetséges valamiben: van aki szépen ír, vagy ügyesen rajzol, így a feladatok felosztásánál mindenki kap szerepet. Még a leadás előtt átbeszélik a megoldásokat, ami lehetőség arra is, hogy egymástól tanuljanak. Én a háttérből irányítom a munkát, ha pedig elakadnak, ötletekkel segítem őket, így elkerülhető a kudarc.

A Móra gimis diákok szép eredményeket érnek el az országos versenyeken, és általában az első tízben végeznek. Azt pedig tudják, hogy a versenyeredmények, vagy a sikeres nyelvvizsgák tanáruk felkészítő munkájának köszönhetők. – A gyerekek sikerei, és őszinte hálája a legnagyobb elismerés az oklevél és az iskolavezetés, vagy a kollégák dicsérete mellett. Az pedig hogy ugyanazon a napon a város önkormányzatától és a Kecskeméti Tankerületi Központtól is átvehettem a 35 éves pedagógiai pályafutásomért az elismerő oklevelet, az egy hosszú munkával eltöltött év után erőt ad a folytatáshoz – tette hozzá a több évtizedes tapasztalattal rendelkező tanárnő.

K.G.

Fotó: Kiss Gabriella
 

Kövessen minket a Facebookon is!