Helyi hírek 2017. június 9. 11:45 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Öt éve pusztított a tűz a Bugaci Nagyerdőben

Öt éve pusztított a tűz a Bugaci Nagyerdőben
2012. április 29-én, vasárnap 11 óra 19 perckor érkezett a tűzjelzés a Kecskeméti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságra, miszerint a Kiskunsági Nemzeti Park területén ég a Bugaci Nagyerdő. Nagy kiterjedésű, hosszan tartó erdőtűz keletkezett, amelynek oltási munkálatai öt napig tartottak. A katasztrófavédelem és más szervezetek több napon át tartó, összehangolt, megfeszített munkájának köszönhetően a tüzet véglegesen péntek délutánra sikerült eloltani. Minden izzást és füstölgést felszámoltak a tűzoltók, majd május 5-én a területet átadták a Kiskunsági Nemzeti Park szakembereinek.

Fotó: Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség

A pusztító tűz által érintett terület nagysága ezeregyszáz hektár volt. Erre a helyszínre tértek vissza a tűzoltók, de most gyakorlatra érkeztek. A kiemelten erdőtűzveszélyes területen - három egymást követő szolgálati napon - gyakorolták a tűzoltók az erdőtérképek és a navigációs rendszerek használatát, valamint az erdős térségekre jellemző nehéz terepkörülmények közötti közlekedést, tájékozódást. A megyei erdőtűzvédelmi, terepvezetési és navigációs gyakorlatot a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Kiskunsági Nemzeti Park közösen szervezte. A gyakorlaton a KEFAG Zrt. is részt vett.

A kecskeméti, a kiskunfélegyházi hivatásos, a kerekegyházi, a tiszakécskei és a lajosmizsei önkormányzati, valamint a ballószögi, a bugaci és a lakiteleki önkéntes tűzoltóknak egyaránt jó tapasztalatszerzést jelent, hiszen valós káreseteknél is tapasztalható körülmények között kell az adott feladatokat megoldani. Az erdőben tizenhárom bója jelezte a feltételezett tűzfészkeket, melyeket a gyakorlaton résztvevőknek erdőtérkép használatával kellett megtalálni. A bóják megtalálását a tűzoltók EDR rádión jelentették a bázis felé, az erdőtérkép alapján beazonosítható erdőtagok és szelvények meghatározásával.

Fontos, hogy a beavatkozó állomány gyorsan és szakszerűen használja az erdőtérképeket és a navigációs rendszereket, hiszen az erdőtagok között nincsenek útjelzők és utcákat jelölő táblák. A gépjárművek vezetőinek sincs egyszerű dolguk, mert az erdős területen a „nem hétköznapi„ terepviszonyok (szűk, homokos utak, lezárt nyiladékok) megnehezítik a közlekedést, a káreset helyszínének megközelítését.

A gyakorlat egy munkaértekezletnek is otthont adott, melynek témája az erdők tűz elleni védelmével kapcsolatos tapasztalatok és fejlesztési javaslatok egyeztetése és feldolgozása volt. A megbeszélésen jelen volt Gyapjas János tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója, Ludnai Tünde, a Kiskunsági Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálat osztályvezetője, Antal Zoltán, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. erdőőrzési felügyelője, Debreceni Péter főerdőfelügyelő, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóságtól, Kocsis János a Kecskeméti Járási Hivatal erdőfelügyeleti osztályvezetője, és Babud Jenő tű. ezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője.


 

Kövessen minket a Facebookon is!