Helyi hírek 2017. június 9. 12:30

Nagyiszerepben a nagyi

Képgaléria
Nagyiszerepben a nagyi
Szokatlan formációt láthattunk a bűnmegelőzésre június 8-án a Művelődési Központban. A színpadon a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság szervezésében a Nyugdíjas Akták című bűnügyi komédia volt látható, amely a hétköznapi életből vett példákon keresztül tárta fel az idősebb korosztályt leginkább sújtó bűncselekmények sajátosságait, görbe tükörben láttatva a főként csalókból álló bűnözőket, és a hiszékeny áldozatokat. A három epizódos humoros darab, amelyben a megkárosított időseket a környezetünkben élő nyugdíjasok alakították, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által meghirdetett pályázat támogatásával készült el dr. Horváth-Rekedt Gréta rendőr főhadnagy rendezésében.

Az élet nem áll meg a nyugdíjkorhatár betöltésével, sőt olyannyira nem, hogy vállalkozó kedvű nagyszülők szerepeltek abban a bűnmegelőzési színdarabban is, amelynek célja felhívni a figyelmet a leginkább veszélyeztetett korosztályt érintő bűncselekményekre könnyen emészthető, és rendkívül szórakoztató formában.

A teltházas színházterem is az előadás iránti érdeklődést mutatta, ahol a rendőrség képviseletében jelen volt Dávid Károly rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, címzetes főiskolai docens, megyei főkapitány, dr. Boros Mária rendőr alezredes, rendőrségi tanácsos, igazgatásrendészeti osztályvezető, és dr. Argalás Csilla címzetes rendőr alezredes a megyei bűnmegelőzési osztály vezetője. A megjelenteket Timafalvi László rendőr ezredes, félegyházi rendőrkapitány és Rosta Ferenc alpolgármester köszöntötte. Kiskunfélegyháza Önkormányzata képviseletében jelen volt Balla László alpolgármester is. Az előadáson közreműködtek a félegyházi citerazenekar tagjai és táncos műsorukkal a Kunplastos nagyik.

A végig nagyszerű élményt nyújtó darab mondanivalója nem csupán fikció, hiszen számos rendőrségi aktából ismert történetet dolgoz fel, ahol az idősebb emberek hiszékenységük miatt áldozatul esnek a különféle trükkös módszert alkalmazó bűnözőknek. Az előadáson az áldozatok szerepében láthattunk unokát féltő, érzelmileg zsarolható nagyit, akit csupán a Columbo-sorozatból szerzett tapasztalata mentett meg a csalótól, vagy segítőkész nagymamát, aki egy rosszullétet színlelő idős férfin akart segíteni. És akadtak olyan nyugdíjasok is, akiket egy olyan termékbemutató varázsolt el, ahol még a leghasznavehetetlenebb dolog megvásárlása is különleges, olcsó és kihagyhatatlan ajánlatnak tűnt.

A jól megkomponált előadás dr. Horváth-Rekedt Gréta rendőr főhadnagy rendezői munkáját dicséri, aki úgy próbálta bevonni az időseket a bűnmegelőzési projektbe, hogy ne külső szemlélői, hanem szerves részei legyenek a programnak. És mivel a nyugdíjasok a bűnözők kedvelt célpontjaiként gyakran esnek áldozatul bűncselekményeknek, fontos hogy a felvilágosító nevelő munka hatékony legyen.

– Fórumok keretében végigjártuk az illetékességi területünkhöz tartozó falvak nyugdíjas klubjait és felmértük, hogy melyek azok a dolgok, amelynek segítségével leginkább elkerülhető, hogy az idős emberek áldozatokká váljanak. Erre építettük fel a színdarabot, mely három bűncselekmény bemutatásáról szól – mesélt az előadás előzményeiről a főhadnagy asszony. – A szereplők a térségben működő nyugdíjas klubok tagjai, mellettük csak egyetlen profi színész, a félegyházi származású Koncz Eszter játszik. A mintegy húsz fős kis csapat keményen dolgozott az elmúlt hónapokban, és ráadásul a díszlettervező, a kellékes, és a jelmezkészítő munkáját is magunk oldottuk meg – tette hozzá.

Tóth Istvánné Rózsa egy olyan vidéki asszonyt játszott, aki egy termékbemutatón esik áldozatul hiszékenységének. Az egykori egészségügyi dolgozó elmondta, hogy a darabra készüléssel hasznos elfoglaltságot talált magának. – Mivel megszoktam az emberek közelségét, a próbákon igazán feltöltődtem – mesélte. A szövegtanulásban az unokám is segített, itt pedig sok támogatást kaptunk Grétáéktól.

Marczényi Csabát a polgárőr egyesület elnökét is láthatjuk a színpadon. Foglalkozásából eredően – mint mondta – a szerep vállalása hivatásának, és életének része is. – A munkám során több esettel találkoztam, hiszen az időseket sokszor megkárosítják hiszékenységük miatt. A darab második felvonásában szerepelek, egy nagypapát alakítok, aki az unokájával együtt a házba bekéreckedve csapja be az idős asszonyt. Szeretettel készültünk az előadásra, de azt is látom, hogy Grétáéknak nem volt könnyű velünk, amatőrökkel dolgozni.

– Történelmet írunk ezzel az előadással, és remélem, hogy sok ember szemét felnyitjuk – foglalta össze Lantos Pálné, az Együtt Egymásért Nyugdíjas Klub vezetője a program célját. A klubvezető, aki szintén szerepet vállalt az előadásban, azt is elmondta, hogy bár sokat beszél társainak a veszélyekről, mégis előfordul, hogy megkörnyékezik őket.

A trükkös csalások, amelyek a színpadon egyértelműnek látszódtak, a valóságban sokszor megtévesztőek tudnak lenni, és nem csupán aktuálisak, de sokszor már a fiatalabb korosztályt is érintik. Az előadást a félegyházi közönség után Petőfiszállás, Bugac, Bugacpusztaháza, Gátér, Pálmonostora nyugdíjasai is megnézhetik, amellyel együtt a résztvevők egy kortárssegítő képzésben is részt vesznek.

K.G.

Fotó: Kiss Gabriella
 

Kövessen minket a Facebookon is!