Helyi hírek 2017. június 10. 12:00

Kötelező szerződéssel stabilizálják a hullámzó meggypiacot

Képgaléria
 Kötelező szerződéssel stabilizálják a hullámzó meggypiacot
A friss meggy Magyarországon történő értékesítése szerződési kötelezettséggel jár - ez volt a legegyértelműbb és a legtöbb szemöldököt felrántó kijelentés a 8. Keceli Meggyfesztivál nyitányaként tartott Meggy Szakmai Konferencián pénteken. A részletekről Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár személyesen beszélt a szakma képviselőivel.

Nyolcadik alkalommal rendezte meg a Fresh Fruit TÉSZ, a TÉSZ-ÉSZ és a Fruitmarketing Kft. azt a Meggy Szakmai Konferenciát, ahol minden évben jelen vannak a meggypiac meghatározó szereplői, csak úgy, mint a legnagyobb, leginnovatívabb meggytermelők, a meggyfeldolgozó cégek képviselői, egyetemi kutatók, agrárpolitikai képviselők.

A konferenciát Juhos Csaba, a fesztivál ötletgazdája, a Fresh Fruit TÉSZ elnöke nyitotta meg, majd tőle Bányai Gábor a térség országgyűlési képviselője vette át a szót és köszöntötte a megjelenteket. A képviselő többi közt arról beszélt, hogy a gyümölcstermesztés legnagyobb ellensége és legnagyobb segítője ugyanaz: a természet. - Rossz kondíciókkal kezdünk minden év januárjában. Talán ez a bizonytalanság az oka annak is, hogy a legutóbbi felhívás alkalmával nagyon kevesen, eddig összesen 13-an pályáztak gyümölcsöstelepítésre. - Mi pont ezt a bizonytalanságfaktort szeretnénk kiiktatni azokkal a forrásokkal melyek a termelőkhöz érkeznek, azt remélve, hogy megállítható a negatív trend, és Magyarország gyümölcsből újra önellátó lehet, nem szorul importra - tekintett a jövőbe Bányai.

Tőle Feldman Zsolt vette át a szót és tért az utóbbi hetekben a meggyel foglalkozók érdeklődését kivívó lényegre, hogy mi lesz a korábban pedzegetett szerződésekkel.

- A kiszámítható üzleti és piaci viszonyok érdekében idéntől a meggyet felvásárló piaci szereplőknek írásbeli ajánlatot kell tenniük a termelők felé és kötelező szerződésben rögzíteni még a szállítások megkezdése előtt többek között a szállított termékekért fizetendő árat vagy az annak előre kalkulálhatóságát lehetővé tevő képletet, valamint a szállítandó termékek mennyiségét és minőségét, a szállítások ütemezését, a szállításra és az áru kifizetésére vonatkozó szabályokat - vázolta a lényeget az államtitkár. Majd hozzátette: ezzel a Földművelésügyi Minisztérium célja az elmúlt években hullámzó meggypiac stabilizálása, a termelés korszerűsítésének és jövedelmezőségének javítása.

A termelők és a felvásárlók egyik szeme sír a másik egyelőre nevet. Az új kötelezettség ugyanis több kérdést is felvet a gyakorlati megvalósítás tekintetében. A jelenlévő termelők és felvásárlók hangsúlyozták: a meggy érési időszaka (ellenben a tejjel, gabonával) összesen hat hét és a meggy ára ezen a rövid szedési időszakon belül is ingadozik. Az esős napok, egy jégeső vagy épp az aszály jelentősen befolyásolják, hektikussá teszik az ármozgást. Vagyis a cél nagyon jó, de a megvalósítást mindenki kíváncsian várja. Az államtitkár e kapcsán hangsúlyozta, a következő időszak negatív és pozitív tapasztalatait is figyelembe véve ha szükségesnek látják, finomhangolják majd a szabályozást.

A rendezvényen a növényvédelem, növénykondicionálás, továbbá a meggypiacot érintő kérdések voltak fókuszban az előadások alkalmával. De szó esett a meggymarketing fontosságáról és a jégveszély köd-sárkánnyal, vagyis egy magyar találmánnyal történő elhárításáról is. Ahogyan az is kiderült: A meggy termőterülete hazánkban közel 13 ezer hektár, amivel a második legnagyobb területű gyümölcskultúra Magyarországon. Idén eddig ebből több mint 4.200 hektár termőfelületet ért különböző természeti káresemény, amelynek következtében idén 55-60 ezer tonna termés várható.

Az immár nyolcadszor jelentkező sokszínű, igényes kulturális kavalkád június 9-én pénteken a konferenciát követően futással, helyi gyerekek fellépésével, majd hazai zenei kiválóságok koncertjével zárult. Szombaton pedig a kezdetek óta százakat vonzó bringatúrával, ír táncházzal, csettegőbluessal, a Totalcar című tévéműsorból ismert Vályi István újságíró, blogger által vezetett csettegőversennyel, meggymagköpő versennyel, gyerekkoncerttel, MonCherries, HelloKids, Aurevoir dalokkal és élőzenekaros Nagy Adri koncerttel, meg persze meggyes mindenféleségekkel vár minden érdeklődőt Kecelen a városi könyvtár melletti park és a meggyfesztivál.

 

Kövessen minket a Facebookon is!