Helyi hírek 2017. június 22. 08:00

Nincs öröm az ürömben, a kemény tél előnye elmarad

Képgaléria
Nincs öröm az ürömben, a kemény tél előnye elmarad
Hamarosan beindul az élet a szántóföldeken, miután napokon belül megkezdik az őszi árpa aratásával a betakarítási munkákat a gazdák. A kemény fagyok és a kora tavaszi hideg nyomot hagyott a gabonák fejlődésén, így idén gyengébb termésre számíthatunk. A zord tél remélt előnye, miszerint kevesebb kártevővel kell majd küzdenünk, valószínűleg csak hiedelem lehet, mert a tapasztalt valóság nem igazolta be ezeket a feltevéseket.

Aranyló kalászokban állnak az őszi gabonák, s nem kell több egy-két hétnél, hogy a kukoricának címere legyen, de hamarosan a napraforgó is virágzik. A kapás növények sorközművelése befejeződött, így az aratás megkezdéséig hátralévő pár nap az erőgépek és a magtárak előkészítésével telik.

Június utolsó hétvégéjén, vagy az azt követő napokban az őszi árpa betakarításával megkezdődnek az aratások, s ezzel megélénkül a szántóföldi élet. Az idei évben gyengén közepes termés várható, - tudtuk meg egy félegyházi gazdától -,mivel az őszi vetésű kultúráknak extrém időjárási viszonyokat kellett megélniük.

A szokatlanul hideg tél után a kora tavaszi aszály és az áprilisi alacsony hőmérséklet rontotta a gabonafélék esélyeit, amelyen a későbbi jelentősebb csapadék ugyan javított, és a növények fejlődése behozta a lemaradást, de a mostani száraz idő miatt a szemek kitelítődése nem következett be. A magok fajsúlya és beltartalmi értéke csökken, a hektoliterenkénti tömeg várhatóan alacsonyabb lesz. A gyengébb termést nem kompenzálja majd az eladási ár, így az előző évekhez viszonyítva szerényebb bevételre számolhatnak a termelők.

A kukorica és a napraforgó esetében még korai becslésekbe bocsátkozni, az azonban elmondható, hogy a korai vetéseket csírázó állapotban érte az áprilisi havazás. A nulla fok körüli csapadék - lehűtve a talajt - károkat okozott a melegigényes növények fejlődésében. Lényegesen jobb esélyekkel rendelkeznek most a később elvetett kultúrák, amelyek csírázásánál a talaj hőmérséklete már megfelelő volt.

A szántóföldi növények esetében ugyanúgy kell idén is gondoskodni a megfelelő növényvédelemről. A termelők a környezet túlzott terhelésének elkerülése érdekében a költséghatékonyságot is figyelembe véve okszerűen végzik a beavatkozásokat, ami a szükségszerűség figyelembe vételével a mértékletességet jelenti a növényvédő szerek használatában. És bárcsak mondhatnánk azt, hogy öröm az ürömben, hogy a kemény tél elszenvedéséért cserébe kevesebb kártevővel kell számolnunk, úgy tűnik, hogy ez csupán naív remény marad, mivel a kártevők és a kórokozók túlélési stratégiája ennél fejlettebb. A téli fagyok a rovarok életét nem befolyásolták, így a vegyi védekezés ebben a szezonban sem csökkenthető.

K.G.

Fotó: Messzi-Szabó Gábor

 

Kövessen minket a Facebookon is!