Helyi hírek 2017. június 23. 11:30

Hatalmas károkat okozott a jégverés

Hatalmas károkat okozott a jégverés
Napokig eltarthat az a kárfelmérés, amely után kiderül, milyen pusztítást is végzett a szerda délutáni jégverés Kecskemét környékén. Kujániné Olga Lajosmizséhez közeli mintaültetvényén 30–40 milliós a veszteség. A kár a fákon lévő gyümölcsöt teljesen elpusztította, a meggy a barack lent van a földön. Kármentés folyik – mondta a szakember. A szőlőt is elpusztította a jégverés, amely Cegléd felől jött. Ugyan a környékbeli gazdákkal összefogva működtetnek egy jégelhárító berendezést és délelőtt beindították, de mégsem sikerült a csapást elhárítani.

Fotó: Bús Csaba - Kecskeméten a Gyenes kertészetet 30 millió forintos kár érte

A baon.hu tudósítása alapján a helyzet azért is kétségbeejtő, mert a téli fagyokból rengeteg pénz ráköltésével sikerült az ültetvényeket jó állapotba hozniuk, majd a májusi fagyok után is sikerült megmenteni a növényeket. A jég ellen azonban semmit sem tehettek. Ugyan megmentettek ezer láda meggyet a vihar előtt, de ennek a két-háromszorosa maradhatott fenn a fákon, amelyek  most a földön hevernek.

A 200–250 forintos kilónkénti ár helyet ennek csak a töredékét kaphatják, ha értékesítik a meggyet. Kiskunfélegyházáról is hívták Kujániné Olgát, a település határában is jelentős károkról számoltak be az ügyfelei. Balogh Károly Helvécia polgármestere azt mondja, a település és a szomszédos Ballószög környékén mintegy ezer hektáron észleltek kárt a tulajdonosok. A hegybíró tájékoztatása szerint 600 hektárnyi szőlőből úgy 200–250 hektáron 50–90 százalékos a kár, 200 hektáron a termés harmadát-felét szüretelte le a jég. Múlt pénteken már kapott a környék jeget, de akkor nem volt ilyen intenzív mértékű a pusztítás. A környéken lévő gyümölcsösök és szántók mintegy 500 hektáron szenvedtek kárt. Itt 50–90 hektárnyi terméskiesésre lehet számítani, mondta a polgármester.

Gyenes István, a kecskeméti Gyenes kertészet egyik tulajdonosa azt mondta, hogy három helyen működik a családi vállalkozásuk. Mindenhol károkat okozott a jég. Becslése szerint 30 milliós lehet a veszteségük. Fritmann János soltvadkerti borász éppen két éve élt meg egy hasonló jégverést. Akkor Kiskőrös keleti ültetvényeit, Kecelt és környékét, valamint Soltvadkertet verte el a jég. Most viszont aszály van – mondta a Kunsági borvidék elnöke.

A várost ugyan több  jégesőelhárító talajgenerátor védi, de tökéletes védelem nincs – mondta a borász.
A baon.hu felhívta az országos Meteorológiai Szolgálat munkatársát, Jenki Szilviát. A szakember elmondta, hogy ma 31–36 fokos hőség után erőteljes felhősödéssel hidegfront tör be az országba. Ennek következtében egyes helyeken jéggel is együtt érkezhet a nagy mennyiségű eső. A vihar akár 100 kilométeres széllel is jöhet.


Csökkenthető a jégverés esélye

A szekszárdi központú HUNGAROFORCE Magyarországi Jégeső-elhárítási Technológia Kft. cégvezetője, Hermann Zsolt lapunknak elmondta, hogy Bács-Kiskunban az előző években csaknem félszáz talajgenerátoros jégeső-elhárítót telepítettek. Ezek jó 70 százalékos hatással tudják a jégeső hatásait mérsékelni. Az eszközöket hálózatszerűen kell telepíteni öt-hat kilométerenként. Egy-egy különálló gép ugyanis kevésbé hatásos. Mint mondta, Lajosmizsén jól kiépített a rendszer Kiskunfélegyházán még négyet kellene a két műszer mellé telepíteni. Kecskemétet azonban semmi sem védi. Ugyan néhány éve folytattak tárgyalást az egyik városi vezetővel, nyolc gép felállítására adtak ajánlatot, de megegyezésre nem jutottak. Ezek darabja nem kerül egymillió forintba sem. Mint mondta, a meteorológusok szakmai jelzései alapján működik a hazai jégeső-elhárítás. Sokszor több órával a vihar érkezése előtt el kell kezdeni az ezüstjodid-oldat levegőbe juttatását. A működtetés nem drága, óránként 3500–5000 forintba kerül az oldat kijuttatása gépenként. Így sok száz milliós kárt lehet elhárítani megelőzéssel – mondta a cégvezető.



 

Kövessen minket a Facebookon is!