Helyi hírek 2017. június 25. 13:30

Gondatlan ebtartást ellenőrzött az Állatvédelmi Őrszolgálat

Képgaléria
Gondatlan ebtartást ellenőrzött az Állatvédelmi Őrszolgálat
Többszöri bejelentést követően járt a kecskeméti Mentsvár Állatvédelmi Őrszolgálat egy kiskunfélegyházi tanyán. A tűző napra kikötött kutya azzal a feltétellel maradhatott a gazdánál, hogy a jövőben megfelelő tartási körülményeket biztosít számára. Az alábbiakban nem a konkrét esetről írunk, sokkal inkább a történtek apropóján szeretnénk felhívni a figyelmet a felelős állattartásra. Mert hisszük, hogy sokszor nem a jó szándék, hanem az információ, a figyelem hiányzik.

Télen a ház nélküli, nyáron a tűző napon sokszor ivóvíz nélkül tartott ebek miatt keresik fel legtöbben az Állatvédelmi Őrszolgálatot, akik a bejelentést követően minden esetben felkeresik a kutyatartót, és a helyszínen is tájékozódnak.

Így jutottak el arra a kiskunfélegyházi címre is június 22-én, ahol két kutya közül egyet a napon megkötve találtak, és bár ivóvíz volt előtte, a hőség elől menedéket csak a szintén napon lévő háza nyújthatott. Az őrszolgálat munkatársai itt is – mint minden esetben – igyekeztek a kutyatartó együttműködését megnyerni, hiszen ha a megfelelő körülmények biztosítása a tulajdonosnál megvalósítható, akkor nem kell a kutyák elkobozásáig elmenni.

– Az ellenőrzött félegyházi tanyán tartott kutyák szerencsére jó általános állapotban vannak, a szóban forgó eb árnyékos helyre áthelyezhető – nyilatkozta lapunknak Hornyákné Boros Sarolta, a Mentsvár Állatvédelmi Őrszolgálat munkatársa. – Legtöbbször lakossági bejelentés alapján megyünk ki a helyszínre, és ha többszöri felszólítás után sem váloznak a kutyák tartási körülményei, akkor hatósági eljárást folytatunk le. Ilyen esetben a jegyző kötelezheti a tartót, hogy a hiányosságokat pótolja, vagy elrendeli az azonnali elkobzást.

Az őrszolgálattól azt is megtudtuk, hogy munkájuk célja elsődlegesen a kutyák megfelelő tartásának elérése, amelyhez a tulajdonosokat tanácsokkal látják el, de ha kell, segítséget is nyújtanak a megvalósításhoz.

Az őrszolgálat munkatársai is felhívták a figyelmet arra, hogy az előttünk álló nagy melegben gondoljunk háziállatainkra is. Ne hagyjuk őket tűző napon, vagy olyan zárt térben, ahol megszorulhat a meleg. Minden esetben biztosítsunk számukra árnyékos pihenőhelyet, és tiszta ivóvizet. Előírás, hogy a kutyákat nem lehet tartósan láncon tartani, és bár a törvény a lánc hosszát már nem szabályozza, szerencsésebb, ha egy rögzített huzal mentén futóra kikötve nagyobb szabadságot kap az állat, ami mellett lehetőség szerint minél többször engedjük szabadon, vagy vigyük el sétálni.

K.G.

Fotó: illusztráció
 

Kövessen minket a Facebookon is!