Kultúra 2017. június 24. 11:30

A reformáció nyomában

Képgaléria
A reformáció nyomában
A Reformáció 500. évfordulója alkalmából tartott rendezvénysorozat keretében Nt. Prózsa István orgoványi református lelkipásztor tartott előadást a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, június 22-én. A reformáció nyomában – Luther és Kálvin szellemi öröksége – címmel megtartott előadás alkalmával megtelelt a könyvtár kiállító- és rendezvényterme érdeklődőkkel.

A megjelenteket Kállainé Vereb Mária, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte, majd Varga Katica énekelt egyházi énekeket gitárkísérettel. Elhangzott többek között a kiskunfélegyházi Miklya Zsolt, 2017-ben az Európai Protestáns Egyházak Közössége által a reformáció megszületésének félezredik évfordulójára kiírt énekszövegírói pályázat díjnyertes szerzeménye is.

Nt. Prózsa István előadásában elmondta, hogy a reformáció fogalmával sokan nincsenek tisztában, a közbeszédben sok tévhit kering a jelentésével kapcsolatban. Szerinte a reformációnak semmi köze a reformkorhoz, vagy a reformokhoz. Visszatérést jelent az alapokhoz, elsősorban a Biblia forrásaihoz.

Véleménye szerint sokan azt is tévesen hiszik, hogy a reformáció okozta az egyházszakadást, hiszen az első még 1054-ben történt, amikor az addigi egységes egyház hatalmi harcok következtében keleti és nyugati részekre szakadt.

Mint mondta: az egyház, az egyházi vezetés időről-időre célt tévesztett ugyan a történelem folyamán, de mindig voltak olyan tagjai, akik tovább vitték az eredeti hagyományokat. Amikor az egyház túlságosan elvilágiasodott, vagy éppen bezárkózott, szolgáló rendek, szerzetesek, apácarendek jöttek létre és ellensúlyozták ezeket a kilengéseket. A mozgalmakat később az egyház magába integrálta.

Az előadáson szó esett még az előreformátorokról, valamint Luther és Kálvin tanairól és azoknak a mai napig tartó hatásairól is. A történelem az élet tanítómestere – mondta az előadó, ezért fontos újra és újra megismernünk a történéseket, hogy a régmúlt hibáiból tanulva áldássá lehessünk azon a helyen, ahol élünk.

V. K.
 

Kövessen minket a Facebookon is!