Kultúra 2017. június 24. 15:30

Lechner Ödön munkásságáról nyílt kiállítás a könyvtárban

Képgaléria
Lechner Ödön munkásságáról nyílt kiállítás a könyvtárban
Lechner, az alkotó géniusz címmel nyílt tablókiállítás június 23-án a városi könyvtárban. A megjelenteket Kállainé Vereb Mária, az intézmény igazgatója köszöntötte, majd Brunner Attila művészettörténész ismertette a kiállítás előzményeit.

A szakember elmondta, hogy a vándorkiállítás Lechner Ödön életéről és munkásságáról korábban látható volt Szegeden, Csongrádon és Hódmezővásárhelyen. A neves építész és Kiskunfélegyháza kapcsolata 1903-ban kezdődött, amikor az akkori vezetők a városháza épületére kiírt pályázat elbírálását Lechner Ödönre bízták. Ekkor járt először a városban a géniusz. A később megismételt második pályázat során szintén ő bírálta el a benyújtott pályázatokat.

Brunner Attila rövid köszöntőjét követően dr. Sisa József, a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Intézetének tudományos főtanácsadója nyitotta meg a tárlatot. Lechner Ödön munkássága a kiemelkedő magyar építészeti csúcsteljesítmények egyike. Nevét a milleneumi esztendőben az Iparművészeti Palota épületével írta be az építészet történetébe. Munkássága során a misztikus kelet felé fordult, megalkotta a sajátos magyar formanyelvet, egyúttal a Zsolnay Kerámia felhasználásával új stílust teremtett, a népművészetből táplálkozó magyaros szecessziót.

A tárlat augusztus közepéig látogatható a Hattyúházban. 

 

Kövessen minket a Facebookon is!