Helyi hírek 2017. június 28. 09:30

Ne utazzon a last minute-re

Ne utazzon a last minute-re
Nem érdemes várni a nyaralással az utolsó pillanatig, mert a kedvelt szálláshelyek nagy része hamar elkel. Ha nincs még tervünk a nyári szabadság eltöltésére, akkor igyekezzünk, mert a régi értelemben vett last minute utak sem már az olcsón kapható luxus nyaralásokat jelentik, csupán a kimaradt helyek értékesítését.

Fotó: illusztráció

A legtöbben már az év első hónapjaiban lefoglalják nyári útjukat, így ekkorra a kedvelt szállások nagy része már elkel. Legnagyobb számban még mindig a viszonylag alacsonyabb árfekvésű görög utakat választják, amely stabil időjárása és a magyar családoknak megfizethető ára miatt kedvelt úticél – mondta el lapunknak Szetlikné Farkas Szilvia, a Kiskun Nova Utazásközvetítő Iroda munkatársa. 
– A migrációs válság miatt tavaly megtorpanást tapasztaltunk, amely elsősorban a drágább, egzotikus repülős utakat érintette, de idén már nem érzünk bizalmatlanságot a klasszikus tengerparti utak esetében, a közkedvelt helyekre pedig plusz charter járatokat is be kell állítani a megnövekedett kapacitás miatt.

Görögország után Bulgária továbbra is kedvelt tengerparti hely, s bár 2015-höz képest az alapárak valamelyest megemelkedtek, még így sem drága egy középkategóriás szálloda. A tapasztalatok szerint Horvátországot elsősorban a visszajáró ügyfelek választják, s azok, akik nem szeretnének sok időt tölteni utazással. Alapárban és a szolgáltatások árában is drágának számít, s kavicsos partszakaszai miatt nem mindenki tartja ideálisnak.

Olaszországot hosszú, sekély homokos tengerpartja miatt drágább ára ellenére is sokan kedvelik, de újabban Spanyolország déli része, Andalúzia is szívesen látogatott terület. És bár nem az átlag magyar pénztárcához igazodnak az árak, Mallorca és a Kanári-szigetek újra hódít az ötvenes korosztály körében, ahol a kényelmes szállodák, és fűtött medencék mellett kirándulásra is van lehetőség.

A szakembertől azt is megtudtuk, hogy a klasszikus értelemben vett last minute utakra nem érdemes várni, mert konkrét időpontra sok helyen már most sem lehet szállást kapni. A megmaradt helyek pedig nem olcsóbbak, és a családok kis eséllyel találnak maguknak megfelelő szállást.

Továbbra is szívesen választják az egy vagy több napos magyarországi, vagy a szomszédos országokba szóló körutazásokat, amely elsősorban az idősebb korosztály számára nyújt idegenvezetéssel kiegészülve kellemes kikapcsolódást.

Az interneten található szállásajánlatok esetében óvatosságra int a szakember, mivel ellenőrizhetetlenségük miatt sokszor okozhatnak csalódást azzal, hogy vagy nem az ígért szolgáltatást nyújtják, vagy a feltüntetett árak nem a teljes összeget tartalmazzák. Így ezek már nem is feltétlenül olcsóbbak, mint az utazási irodákon keresztül foglalt szállások, amelyek a garanciavállalás mellett folyamatos elérhetőséget, és segítséget biztosítanak ügyfeleiknek.

Még időben érdemes tájékozódni arról is, hogy az utazás során érintett idegen országok határátlépéséhez milyen okmányok szükségesek. Az előrelátható szigorodó beutazási feltételek miatt javasolt az útlevél, vagy az ujjlenyomatot és biometrikus adatokat tartalmazó személyi igazolvány megléte abban az esetben is, ha korábban a belépés személyi igazolvánnyal engedélyezett volt.

 

K. G.
 

Kövessen minket a Facebookon is!