Helyi hírek 2014. június 18. 14:48

A sokszínű Etiópia bemutatása

Képgaléria
A sokszínű Etiópia bemutatása
Kiskunfélegyházán a városi könyvtárban volt Szilassi Péter „Ami a bulvárhírekből kimaradt... - Etiópia geológus szemmel” című könyvének ősbemutatója. A szerzőt és munkásságát Bense Zoltán mutatta be, aki szólt arról a tragédiáról is, amely 2012-ben történt Etiópiában azzal a magyar expedícióval, melynek a szerző is tagja volt. Szilassi Péter könyve többek között az akkor elhunyt kutatótársainak is emléket állít.

2012. január 16-áról 17-ére virradó éjszakán az Etiópia Afar tartományában található Erta Ale vulkánhoz tartott az a magyar csoport, amelyet támadás ért kedden hajnali egy óra körül. Szilassi Péter ennek az expedíciónak volt a tagja, Gruber Lászlóval közvetlenül a támadás előtt vált el a csapattól, és hazaindult az afrikai országból. A támadásban az SZTE két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos meghalt, Vizler Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központjának kutatója pedig súlyos sérüléseket szenvedett. A tragédia megrázta a hazai közvéleményt. Ami a bulvárhírekből kimaradt... Etiópia geográfus szemmel- című könyv, és az előadás, mely először Kiskunfélegyházán, a mai napon kerül bemutatásra. Az Etiópiában eltöltött három hétről szól a beszámoló. Egyben tisztelgés Fábián Tamás és Szabad Gábor emléke előtt – tudhattuk meg Bense Zoltántól.

Szilassi Péter elmondta: a társakra való emlékezés mellett könyve megjelentetésének célja az volt, hogy összegezze háromhetes etiópiai utazásuk tapasztalatait és bemutassa az előzményeket. A másik, hogy közérthető stílusban ismertesse Etiópia földrajzi érdekességeit. A könyvbemutató során kifejtette: Etiópia leginkább sokszínűségével tűnik ki a többi afrikai ország közül. A négyezer méter fölé magasodó csúcsokat tengerszint alatti mélyföldek váltják. Az utazó pompás új épületekkel, rendkívül gyorsan fejlődő gazdasággal és a szegénység legmélyebb bugyraival is találkozhat. Találkoztak olyan gyermekekkel, akik még nem látták saját arcukat, alakjukat, mert nem ismerték a tükröt. A róluk készített digitális felvételen ismerték fel először magukat, egymást. Kevesen tudják, hogy Etiópia a Föld 40 legszegényebb országainak egyike, amely gazdasági növekedését tekintve az első tíz közé tartozik. A 90 milliós lakosságnak a fele 17 éven aluli. Az országot 80 népcsoport alkotja, ami 80 beszélt nyelvet is jelent . Nyolc világörökségi helyszín van az országban. Ebből hetet meglátogatott expedíciójuk, amelyeket a könyvben is bemutat a szerző.

Szilassi Péter könyvbemutatóját és egyben ismeretterjesztő előadását az utazáson készült felvételek és filmek tették még színesebbé.

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!