Helyi hírek 2017. június 29. 14:30

Rabigába hajtva - A sötét múlt feltárt titkai

Képgaléria
Rabigába hajtva - A sötét múlt feltárt titkai
Hosszú kutatómunka előzte meg annak a könyvnek a napvilágra jövetelét, amely a második világháború során kényszermunkára, hadifogságba került Kiskunfélegyházán és környékén élő és fellelhető személyek egyéni sorsait mutatja be. Többen közülük ilyen részletességgel eddig még nem beszéltek hányatott múltjukról, és tekintettel korukra, az általuk elmondottak talán utolsó emlékei a sötét múltnak.

Olyan, eddig kevés figyelmet kapott témát karolt fel a Huszka József Hagyományőrző Egyesület, amely a Kiskunfélegyházi járás és Kiskunfélegyháza szovjet megszállását mutatja be egy hiánypótló könyv megjelentetésével. A Rabigába hajtva című könyvet június 27-én, a kutatómunkában szakmai vezetőként résztvevő Hajagos Csaba történész, a Katona József Múzeum munkatársa mutatta be a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A megelőző tényfeltáró kutatás a Gulág Emlékbizottság politikai foglyok, és kényszermunkára hurcoltak sorsának bemutatására kiírt pályázat megjelenését követően indult el, de mint ahogy azt Kollár László, a Huszka József Hagyományőrző Egyesület titkára a könyvbemutatón is elmondta, benyújtott pályázatuk kiegészítésre szorult, így annak elbírálása sokáig bizonytalan volt. Azonban - hála a téma iránti elköteleződésüknek -, már 2016 nyarán megkezdték az interjúk elkészítését, aminek köszönhetően a szeptemberben elhunyt Barna Sándor emlékezései még filmre kerülhettek.

Miután a pályázat elfogadásáról hírt kaptak, munkájukat tovább folytatták. Levéltári kutatásokat végeztek, melynek során Molnár László kollégájuk érintetlen dokumentumokat is talált, valamint tartalomjegyzékek és iratborítók alapján olyan hiányzó – a szovjet és kommunista múlt bűneit megörökítő - iratok nyomaira is bukkant, amelyeket korábban gondosan eltüntettek.

Ezekkel a dokumentumokkal, és az időközben tovább lefolytatott interjúkkal még átfogóbb anyagot sikerült elkészíteni, aminek gyümölcse a most megjelent Rabigába hajtva című könyv lett.

A bemutatóra eljöttek azok az adatközlők is, akiknek megrendítő sorsa számunkra elképzelhetetlen. Az alkotók, ahogyan ezt a könyv bevezetőjében is leírták, az otthonuktól elszakadt, évekig tartó nélkülözésben élő személyek átélt szörnyűségeiről és nélkülözéseiről nyújtanak át olyan, eddig elhallgatott tényeket, amelyek tanulságként szolgálhatnak az eljövendő nemzedéknek.

A könyv ingyenesen kapható a Huszka József Hagyományőrző Egyesületnél.

K.G.

Fotó: Kiss Gabriella
 

Kövessen minket a Facebookon is!