Helyi hírek 2017. június 30. 16:00

Az egészségügyi dolgozókat köszöntötték Semmelweis-nap alkalmából

Képgaléria
Az egészségügyi dolgozókat köszöntötték Semmelweis-nap alkalmából
1992 óta Semmelweis Ignác születésnapja egyet jelent az egészségügyi dolgozók előtti tiszteletadással. Az anyák megmentőjeként aposztrofált magyar oros nem csupán kiemelkedő szakmai tudásával vált méltóvá arra, hogy neve egybeforrjon a hazai egészségügy legnagyobb ünnepével, hanem elhivatottságával, kitartásával, munkabírásával is. Ugyanezek az erélyek jellemzik napjaink egészségügyi dolgozóit – hangzott el június 30-án, pénteken a félegyháza városháza dísztermében, az idei Semmelweis-nap alkalmából megrendezett bensőséges ünnepen.

A megjelent egészségügyi dolgozókat és vendégeket dr. Körtvélyessy András főigazgató- helyettes köszöntötte. Mint fogalmazott, idén február 18, vagyis az új szárny átadása óta minden nap ünnep a félegyházi kórházban.

–  Félegyháza egészségügye magasabb szintre lépett, és ez ősszel, az egynapos sebészet beindításával tovább folytatódik – fogalmazott a főigazgató-helyettes, majd köszönetet mondott a kórház dolgozóinak, amiért helyt álltak a rendkívül nehéz, sokszor „katonai tábori, nomád” körülmények között, és a betegeknek a türelemért és megértésért. Reményét fejezte ki, hogy a rossz emlékeket mindenkiben feledtetik az eredmények.

Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere szerint a pozitív változásokat minden félegyházi a saját bőrén érzékeli. A város első embere őszinte háláját fejezte ki mindazoknak, akik - a hazai egészségügy általános helyzetével is dacolva – helyt állnak

Mint minden évben, úgy idén is felelevenítették az ünnepségen Semmelweis Ignác munkásságának főbb állomásait. Dr. Balog Andrea gyógyszerész összefoglalása a géniusz életének rejtett momentumait is érintette.

Mint ismert, a tehetős családból, nagy lehetőségekkel indult Semmelweis Ignác családja akarata ellenére választotta a jog helyett az orvosi pályát. Sebész, majd szülészorvos végzettséget szerzett, de egyetemi oktatónak is nagyszerű volt. Az olthatatlan vágy, hogy segítsen az embereken, részben barátja korai halálából táplálkozott.

A baktériumok és kórokozók létezése ekkor még a tudomány felfedetlen területét gazdagította, de Semmelweis az okok ismerete nélkül is felismert bizonyos összefüggéseket. Például azt, hogy a szülőotthonokban – ahol bábák segítették világra a gyermekeket – sokkal kisebb volt a gyermekágyi láz miatti halálozás, mint a kórházban, ahol az orvosok gyakran a boncteremből érkeztek a szülőszobára. Azt is észrevette, hogy a klórvizes kézmosás a hullaszagot megszüntette a kézen. A higiénia és a betegség megjelenése közötti összefüggés felismerésével jutott el a kötelező klórmeszes kézmosás bevezetéséig, amivel megteremtette a kórház higiéné alapjait. Érvei alátámasztására kimutatásokat készített, ezzel pedig a kísérleti kórtant alapozta meg.  

Az előadó szót ejtett Semmelweis méltatlan haláláról is: a fertőzés okozta mentális betegségéről, az ebből következő agresszivitásáról és rohamos leépüléséről, elmebeteggé nyilvánításáról és korai haláláról, amely az elmeotthonban, 47 évesen érte az elveiért mindvégig elszántan dolgozó orvost.

Ezt követően dr. Horváth Zsolt orvos-igazgató és dr. Körtvélyessy András főigazgató-helyettes adták át az elismeréseket és a jubileumi jutalmakat.

 

Főigazgató dicséretben részesült

Demeter Ildikó
a rehabilitációs osztály gazdasági nővére

 

Kórházért elismerő oklevelet vehetett át

Kovács Betti
gyógytornász

 

Kiváló kórházi dolgozó elismerésben részesült

Hürkecz Attiláné
fizikoterápiás asszisztens

 

Kiváló ápoló elismerést vehetett át

Szabó Gáborné
ápoló


Kiváló asszisztens elismerésben részesült

Barna Papp Gabriella
asszisztens


A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara idei díjazottjainak Magyariné Tóth Erik, a MESZK városi elnöke adta át az elismeréseket:

Bagyinszki Margit ápoló

Barna Zsolt gyógymasszőr

Futó Zoltánné szülésznő és asszisztens

 

Július 5-én, a Semmelweis nap alkalmából Budapesten az Emberi Erőforrások Miniszterének Elismerő Oklevelét veszi át

Csősziné Juhász Ildikó
telephelyi vezető ápoló

 

2017-ben jubileumi jutalomban részesülnek:

25 éves munkaviszonyuk elismeréseként:

Dunás Varga Jolán    
ápoló

Ézsi Anikó                 
röntgen asszisztens

Juhász Lászlóné         
ápoló

Nyíri Aranka             
asszisztens

Süvegesné Csabai Andrea    
ápoló

Szabóné Vakulya Klára        
ápoló

Takácsné Horváth Andrea    
ápoló

 

30 éves munkaviszony elismeréseként:

Dr. Fekete Róbert     
a rehabilitációs osztály főorvosa

Dr. Reznák Béla Józsefné     
csoportvezető labor asszisztens

Csányiné Bokor Erika           
pulmonológiai asszisztens

Csuka Piroska

 

40 éves munkaviszony elismeréseként

Dr. Patyi Katalin 
főorvos, Psztichiátria Szakrendelés, és Gondozás


Turcsányi Lajos         
műszaki csoportvezető

 

Az ünnepi alkalmat a Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek műsora tette még emelkedettebbé.

Gratulálunk a kitüntetetteknek!


Fotó: Kürti László
 

Kövessen minket a Facebookon is!