Egészségügy 2017. július 7. 07:30 Forrás: khgyogyvarazs.hu

Nyári szünet a kórház falai között

Nyári szünet a kórház falai között
A K&H gyógyvarázs mesedoktorok programban részt vevő kórházak visszajelzései alapján a nyári szünetben kevesebb önkéntes érkezik mesét olvasni. Pedig különösen jól jön ilyenkor egy mese, hiszen a gyerekek nyáron még nehezebben élik meg a kórházban töltött napokat, a bezártságot. A segíteni vágyó mesedoktorokat most új időpontokkal várják a Bajai Szent Rókus Kórház Csecsemő- és Gyermekosztályán, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Gyermekosztályán és a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Gyermekosztályán is.

Az Európai Bizottság felmérése szerint Magyarországon leginkább a 30 és 50 éves kor közötti férfiak szakítanak időt egy-egy szervezet vagy társadalmi csoport támogatására. Ők főként a sporthoz köthető segítségnyújtást választják, míg a szociális és az egészségügyi területeken a nők jeleskednek. Ezt támasztják alá a K&H gyógyvarázs mesedoktorok-program tapasztalatai is: a kórházakba túlnyomó többségben nők érkeznek mesét olvasni.  A nővérek elmondása alapján a szabadságok miatt azonban a nyári időszakban erőteljesen lecsökken a mesedoktorok száma, pedig a gyerekek ilyenkor is nagyon várják a lélekvidító történeteket.

– A meseolvasások mindig nagy népszerűségnek örvendenek, különösen jól jön azonban egy mese azoknak a gyerekeknek, akik nyáron kényszerülnek a kórház falai közé. A nyár ugyanis legfőképp a strandolásról, a kirándulásról, az új élmények szerzéséről szól, a kicsiket ilyenkor 1-2 kórházban töltött nap is nagyon megviselheti. Bátorítani szeretném ezért az önkénteskedni vágyókat, hogy látogassanak el a khgyogyvarazs.hu oldalra, és jelentkezzenek meseolvasónak, hogy megtapasztalhassák a segítségnyújtás nagyszerű érzését – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója.

– A mese a lélek fejlődéseinek állomásait jeleníti meg nagy erejű szimbolikus képekben. A mesékkel sajátos formában nyugtatják meg a kórházban fekvő gyermekeket a meseolvasók, amikor a mese szimbólumai révén eszközt adnak a kezükbe a félelem és szorongás megjelenítéséhez és feloldásához. A mesének jelentős szerepe van a gyermek értelmi és érzelmi fejlődésében azért is, mert viselkedési mintákat nyújt számukra. Legyen ismét értékes a mesekönyv a gyermekek számára  az elektronikus játékok helyett! Várják a meseolvasókat minden szerdán 14-16 óra között Kiskunhalason a Semmelweis Kórház Gyermekosztályán – mondta Pakai Istvánné, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főnővére.


A K&H gyógyvarázs programról


A K&H Csoport a gyermekegészségügy elkötelezett támogatója, évről évre tudatosan törekszik arra, hogy a terület változó igényeinek megfelelő lehetőségeket kínáljon fel az egyes intézetek és szakembereik számára. A K&H gyógyvarázs program keretében 2004 óta mintegy 598 millió forint értékben kaptak műszereket a kórházak, mentőállomások és háziorvosi rendelők annak érdekében, hogy a gyerekek minél hatékonyabban gyógyulhassanak, és újra egészséges, teljes életet élhessenek. Az elmúlt 13 évben összesen 366 alkalommal támogatott gyermekegészségügyi intézményeket a K&H Csoport, lefedve az ország egész területét.

A K&H Csoport a gyermekek testi gyógyulása mellett lelki egészségükhöz is hozzájárul. A 2013 óta működő K&H gyógyvarázs mesedoktorok program mára az ország egyik legnagyobb önkéntes kezdeményezésévé vált, bárki segítheti a kórházban fekvő gyerekek gyógyulását. Az ország 49 kórházában várják személyesen az önkéntes meseolvasókat, de a K&H gyógyvarázs Youtube csatornáján keresztül videón is. A K&H Csoport a gyermekek testi gyógyulása mellett lelki egészségükhöz is hozzájárul.


 

Kövessen minket a Facebookon is!