Helyi hírek 2017. július 10. 12:30

A természettudomány titkaival ismerkedtek a gyerekek a gimi nyári táborában

Képgaléria
A természettudomány titkaival ismerkedtek a gyerekek a gimi nyári táborában
Második alkalommal szervezett komplex természettudományos tábort a Móra Ferenc Gimnázium Öveges Laboratóriuma. A nyári szünet elején, július 3-ától 5 napon át a megfigyelések, kísérletezések töltötték ki 16 általános iskoláskorú kisdiák napjait. Jórészt a tavalyi táborozók jelentkeztek, de többen érkeztek Kiskunmajsáról, Csongrádról és Abdáról is.

A tábor koncepciója a tavalyi táborhoz hasonló volt: egy-egy természeti jelenséget több szempontból megfigyelni és az erre épülő "találmányokat" megismerni, elkészíteni. Így került sor például a mozgások vizsgálatánál a legegyszerűbb egyenletes mozgás tanulmányozására, majd rakéta indítására, légpárnás CD, pörgettyű készítésére és a nyár slágerének, a fidget spinnernek a megismerésére, pörgetésére és hazavitelére. Kipróbálták a forgás utáni szédülés állapotát és ennek élettani magyarázatára is fényt derítettek. Megtekinthették ezáltal a világ legszebb forgását.

A fiúk kedvencei a Legó-robotok, ezeket is megépítették és programozták a táborlakók. Sok-sok érdekes tárgyat készítettek műanyag palackokból, betekintést nyerhettek a mikrovilágba, vízvizsgálatokat végeztek, halat boncoltak, megvizsgálták, sőt "látták" a hangokat. Szegeden, az Interaktív Természetismereti Tudástár anyagával dr. Ilosvay György ismertetette meg a gyerekeket, majd a Vadasparkban zsiráfot etethettek.

Az egy hetes programot Molnár Katalin és Rácz Nóra - a laboratórium munkatársai - állították össze, de a gimnázium pedagógusai is részt vettek a tábor munkájában. Kámán Tamás a robotok programozását és a 3D nyomtató működését magyarázta el, Nagy Zsolttal halat boncoltak, Bálintné Gárdián Anett tanárnő a mozgásformákat ismertette meg szakavatott módon, Ozsvár Péter tanár úrral pedig a természet hangjait hallgatták meg a diákok. Munkánkat gimnazista "mentor" tanulók segítették. A tábor zárásaként pedig a szülőkkel együtt szárazjeges kísérleteket végeztek. Az idén olyan sokan jelentkeztek, hogy augusztusban az alsó tagozatosoknak is szerveznek egy kezdő tábort.

A táborlakók sok-sok élménnyel gazdagodtak, igazi kis közösség alakult ki. A tábor logikus gondolkodásra, problémamegoldásra, természettudományos érdeklődés felkeltésére, szinten tartására nevel. Az itt megszerzett tudás sokáig megmarad a gyerekekben, hiszen kísérletekkel, érdekes történetekkel fűszerezve jutott el hozzájuk. A tábor szervezői bíznak abban, hogy ezek a gyerekek a továbbiakban is érdeklődéssel figyelik a körülöttünk lévő világot és annak jelenségeit.


Molnár Katalin
laboratóriumvezető pedagógus

 

Kövessen minket a Facebookon is!