Helyi hírek 2014. június 19. 18:07 Forrás: baon.hu

Vezetőváltás a sürgősségin a kecskeméti kórházban

Vezetőváltás a sürgősségin a kecskeméti kórházban
Dr. Szabó István váltotta dr. Erdélyi Zsuzsannát a megyei kórház sürgősségi betegellátó osztályának (SBO) élén. A bevezetett módosításokkal a betegellátást kívánják gördülékenyebbé, gyorsabbá tenni.

Az okokról dr. Horváth Zsolt, a kecskeméti megyei kórház orvos igazgatója nyilatkozott lapunknak. Hangsúlyozva: az SBO „nagy odafigyelést és szervezést igénylő és nagy leterheltséget okozó osztály”, ahol a nap 24 órájában készen kell állni a betegek fogadására, ellátására. – A sürgősségi betegellátó osztályon folyó munka mind fizikailag, mind lelkileg megterhelő az ott dolgozó személyzetnek és vezetőnek is egyaránt, hiszen ide jönnek a váratlanul rosszul lévő, tanácstalan, kétségbeesett és ingerült betegek és hozzátartozók. Ez az az osztály, ahol jellegéből adódóan a legsúlyosabb esetek is megfordulnak és sokszor az orvosi segítség már későn jön – mondta az orvosigazgató.

Horváth Zsolt hozzátette: korábban is az SBO volt az egyik legnagyobb betegforgalmú osztály, de az utóbbi időben a betegek száma jelentősen megnőtt, ezt pedig a kórház humánerőforrásban nehezen tudja követni. – Az SBO működésében szükségszerű változtatásokat kell végrehajtani a megnövekedett igények miatt. A jelenlegi leterheltség és a fokozott területi ellátási igény miatt felmerülő módosítások a folyamatos betegellátás gördülékenyebbé tételéhez nyújtanak segítséget, amelyek lebonyolításával, illetve a sürgősségi betegellátó osztály vezetésével dr. Szabó Istvánt bíztuk meg. Dr. Erdélyi Zsuzsanna főorvosnő továbbra is közalkalmazottként a kórház alkalmazásában marad, és számítunk sok éves szakmai tapasztalataira, magas színvonalú, kiváló munkájára más területen – nyilatkozta Horváth Zsolt.

Dr. Szabó István adjunktus belgyógyász, kardiológus, hipertonológus 1999 januárjától vesz részt az SBO munkájában. Kezdetben szakorvos jelöltként, 2003-tól ügyeletvezető szakorvosként, 2009-től az invazív kardiológiai osztályon végzett munkája mellett félállásban szintén szakorvosként, illetve ügyeletvezetőként tevékenykedett a sürgősségin. 2009-től sürgősségi-oxiológiai szakvizsgájára készülve több osztályon tapasztalatot szerzett, az elmúlt egy évben az országos mentőszolgálat kötelékében a prehospitális ellátásban is részt vett, e mellett tapasztalatokat szerzett az invazív kardiológiai osztályon folyó intervenciós radiológiai és kardiológiai tevékenységből. 2013-ban önkéntesként alapszintű újraélesztési ismeretek oktatásával végigjárta Kecskemét középiskoláit.

– A bevezetett, illetve bevezetendő változtatásokról folyamatosan tájékoztatjuk a közvéleményt, mivel ezek érintik mind a betegutakat, mind a betegellátás rendjét. A változtatásokkal a várakozási idő csökkenését szeretnénk elérni, emellett fontos, hogy a lakosság tisztában legyen az osztály tényleges feladataival, azzal, hogy itt elsődlegesen az életveszély elhárítása, az állapot stabilizálása, és a kínzó fájdalom csillapítása történik – mondta Horváth Zsolt.

Líbiai háborús sérültek gyógyulnak Kecskeméten

Megállapodást kötött nemrég a Bács-Kiskun Megyei Kórház és a Líbiai Nagykövetség – értesültünk, és mindezt a kórház meg is erősítette. – A nagykövetség kereste meg intézményünket, kórházunk jó híre miatt és hamarosan létre is egy együttműködési szerződés, amely a líbiai háborúkban sérült betegek ellátására, későbbi utókezelésére, rehabilitációjára, műtéteire vonatkozik – mondta el dr. Horváth Zsolt, a kecskeméti megyei kórház orvosigazgatója.

Mint a baon.hu megtudta, a líbiai betegek folyamatosan érkeznek az intézménybe, jellemzően 3-5 fős csoportokban. Eddig körülbelül húsz főt láttak el Kecskeméten. – A líbiai betegeknek térítési díj ellenében nyújtjuk a szolgáltatást, amely a mindenkor hatályos térítési díjszabályzatunk szerinti, és természetesen nem érinti és nem befolyásolja hátrányosan a biztosítással rendelkező magyar állampolgárok ellátását – jelentette ki az orvosigazgató.

Kövessen minket a Facebookon is!