Program 2017. augusztus 7. 10:00 Forrás: orgonapont.hu

Sebestyén Márta ad koncertet Félegyházán

Sebestyén Márta ad koncertet Félegyházán
Az OrgonaPont sorozat célja, hogy a nyári pihenések ideje alatt a kikapcsolódást kereső közönség a kínálkozó szórakozási repertoárban találjon nívós élményeket ígérő, kifinomult és egyben szórakoztató muzsikát. Az ország 10 városában: Tihanyban, Balatonlellén, Balatonbogláron, Sopronban, Egerben, Győrben, Pécsett, Miskolcon, Nyíregyházán és Békéscsabán illetve e helységek katolikus, evangélikus és református templomaiban rendez a Filharmónia Magyarország orgonakoncerteket. A júniusban indított, s azóta már népszerű hangversenysorozat augusztus 18-án, pénteken 17 órakor érkezik Kiskunfélegyházára.

Előadók:

Sebestyén Márta - ének
Szamosi Szabolcs - orgona

Műsor:

Kodály: Introitus, Kyrie, Gloria
Kyrie, "A fényes Nap" népdal
Passacaglia (improvizáció a "Fényes nap" témára)
J. S. Bach: g-moll fantázia és fúga
"Nyújtsd ki mennyből"
Bartók: Este a székelyeknél
Tolcsvay L.: Kyrie, Sanctus (részlet a Magyar Mise-ből)

Népdal orgonaszóra – első hallásra meglehetősen szokatlannak tűnik a párosítás, ezért is ígérkezik különleges zenei csemegének az a koncert, amelyet Sebestyén Márta népdalénekes és Szamosi Szabolcs orgonaművész közösen ad. Sebestyén Márta, aki több száz fellépéssel a háta mögött meglehetősen rutinos koncertező, mégis nagy izgalommal készül a műsorra, hisz számára is újdonság a népzene és az orgonaszó ilyetén párosítása. Sebestyén Márta Kossuth, Liszt Ferenc-, Príma Primissima és UNESCO-díjas előadóművész előadásában magyar népdalok és egyházi népénekek csendülnek föl, szólóban éppúgy, mint orgonakísérettel. Ehhez Szamosi Szabolcs maga készítette el hagyományos dallamok orgona-átiratait. Mint megtudtuk tőle, hallhatjuk kortárs hazai szerzők kompozícióit is, így Koloss István Tinódi-dallamokra írt, latin egyházi szövegű szerzeményeit, valamint egy részlet Tolcsvay László Magyar Miséjéből is, amelyet a szerző Sebestyén Márta és Szamosi Szabolcs részére írt át. A hangversenyen ének és orgona egyenrangú szerepet kap, hol közösen, hol szólóban varázsolva el a hallgatóságot. Miként már megszokhattuk, a koncert elmaradhatatlan része a hangszeres improvizáció.

Tán nem mindenki tudja, aki a forró nyári fürdőzés után este betéved a templomok hűvös falai közé, az OrgonaPont valamelyik koncertjére, hogy az orgonaművészek a koncert előtt hosszasan ismerkednek az adott templom orgonájával, regisztrálnak, megfejtik a hangszer lehetőségeit, finomságait, szeszélyeit, erényeit. A hangszerek felépítése, mérete, sípszáma, és klaviatúra száma meghatározza milyen darabok játszhatók el rajta, mi „áll jól nekik”? A koncerteken klasszikus gitáros, szaxofonos, harsonás, hegedűs, gordonkás szólisták, kamaraegyüttesek és kórusok is közreműködnek az orgonán játszó, ragyogó talentumukat megcsillogtató előadóművészek mellett.

Az orgonairodalom klasszikus, ismert darabjai mellett megszólalnak majd ősbemutatók, bravúros, különleges művek is. A műsor összeállítás mögött átgondolt tervező munka áll. Minden egyes hangverseny egy bizonyos tematikára épül, így az egyes koncertek kapnak egy-egy mottót, már előre ráhangolva a közönséget a zene befogadására. A koraeste kezdődő hangversenyeken barokk, a klasszikus, a romantikus nagymesterek illetve kortárs szerzők mély spirituális élményt nyújtó vagy épp sziporkázóan virtuóz egyházi és világi darabjai mellett feldolgozások, orgona- és kamara-átiratok, derűs karakterdarabok, fület gyönyörködtető népszerű dallamok, könnyűzenébe hajló szórakoztató művek, lendületes, izgalmas jazz-es feldolgozások egyaránt szerepelnek.

A Filharmónia OrgonaPont sorozata nagyszerű lehetőség arra, hogy a remek művészek muzsikája eljusson a közönséghez és a közönség eljusson a hangszerek királynőjéhez.


Jegyár: 1 900Ft

Kedvezményes jegyár diákok, nyugdíjasok és Filharmónia Magyarország bérlettel rendelkezők számára: 1500 forint.

További kedvezmény: Amennyiben valaki felmutat az OrgonaPont 2017 programsorozat bármely 2 koncertjéről 1-1 belépőjegyet, akkor a 3. koncertre ingyenes a belépés.

A műsorváltozás jogát fenntartják!

 

Kövessen minket a Facebookon is!