Sport 2017. július 31. 12:00

Több mint 50 év a birkózás jegyében

Több mint 50 év a birkózás jegyében
Jelentős szerepet vállalt a félegyházi birkózó élet elmúlt évtizedeiben Kelemen András birkózó edző, érdemei elismeréseként és a sportágban végzett öt évtizedes tevékenységéért, valamint a gyermekek iránt tanúsított szeretetéért és példamutató munkájáért az idei esztendőben a „Kiskunfélegyháza Város Sportjáért” kitüntető díjat is átvette. Kelemen András 1962-ben ismerkedett meg a birkózással, a sportág csínját-bínját id. Besze László (1920-2004) edző kezei alatt tanulta meg. A 70-es évektől birkózóedző, a Kiskunfélegyházi Vasas TK, jelenlegi nevén a Kiskunfélegyházi Birkózó Sportegyesület tagjaként számos országos és diákolimpiai bajnok felkészítésében részt vállalt. Dr. Réczi László 1977-es világbajnoki címét edzőpartnerként segítette.

A birkózás az elmúlt 50 évben jelentősen átalakult. A szabályrendszeri módosulások ellenére a sikerhez vezető út nem változott, Kelemen András edző hitvallása szerint a tehetség mellett nagyfokú szorgalom vezethet eredményre.

- Több, mint 50 éve ismerkedtem meg a birkózással. A 60-as évek elején id. Besze László edzősége alatt erős félegyházi csapat alakult ki, akkoriban rengeteg tehetséges birkózó tartozott a klub kötelékébe. Az első versenyen 1964-ben szerepeltem, ifjúsági csapatunk 1965-ben második lett az országos bajnokságon a Budapesti Honvéd mögött. Ez a gárda alkotta később az NB II-es csapatbajnokság gerincét, az NB II-ben ugyancsak második helyet szereztünk. A 70-es években Ván Jenővel közösen végeztük el az edző képzést. Dr. Réczi Lászlónak felkészítő edzőpartnere voltam az olimpia és a világbajnokság idején. Egy kicsit én is hozzájárultam az 1977-es világbajnoki címéhez.

Az elmúlt évtizedek alatt sok ügyes, tehetséges gyermek fordult meg Kelemen András kezei között. A sikeres szerepléshez a fizikai adottságok mellett fejben is összeszedettnek kell lenni.

- Nem egyszerű a mai világban a gyermekeket motiválni, nevelni. A szülők ösztönzése is szükséges a tehetségek kineveléséhez. A tehetség önmagában nem elég, szorgalom nélkül mit sem ér. Ván Jenő klubelnökkel és Szabó József edzőtársammal a mai napig a fiatalok felkutatásán, nevelésén dolgozunk. Elsősorban nevelőegyesületként működve számos versenyzőt bajnoki címhez segítettünk.

 

 

G. Z.

 

Kövessen minket a Facebookon is!