Egészségügy 2017. augusztus 2. 15:00

Az anyatej természetes kincs

Az anyatej természetes kincs
Augusztus 1-jét 1992-ben nyilvánították a Szoptatás Világnapjának. A hónap első hete a Szoptatás Világhete (World Breastfeeding Week), amelynek témája ebben az évben: „Tegyünk együtt a szoptatásért.”

Fotó: illusztráció

Az anyatejes táplálás az ideális életkezdet. Az anyatej a legegészségesebb frissen készült táplálék, steril, környezetbarát, megfelelő hőmérsékletű és számos olyan bioaktív anyagot tartalmaz, amelyeket más módon nem lehet pótolni. Ezért bátran nevezhetjük a legfinomabb és legeredményesebb védőoltásnak. A szoptatással az egészségügyi előnyökön túl az anya kompetenciaérzetét és (anyai) örömképességét erősíti. A baba számára pedig egy olyan intelligens tápanyaghoz való hozzáférést jelent, amelynek megszerzése és megemésztése összességében életre szóló biológia és pszicho-emotív védő faktorral bír, és amely egészségügyi szempontból a lehető legmegbízhatóbb módon készíti fel arra a környezetre, amelybe érkezik.

Talán nem mindenki tudja, hogy Magyarországon évente 1725 tonna a receptre kiváltott tápszer mennyisége, amely mintegy hárommillió dobozba csomagolva kerül a fogyasztókhoz. Ez a tápszermennyiség hétmilliárd forint költséget jelent, amelynek felét a fogyasztók fizetik. A szoptatás viszont környezetbarát és a fenntartható fejlődés egyik alapköve. Ezek a gondolatok hangzottak el a „Szoptatás Világnapja 2017” konferencián, amelyet augusztus 1-jén az Országházban rendeztek meg. A konferencia hagyományteremtő céllal indult 2016-ban, célja a lehető legszélesebb körű összefogás, ismeretátadás, támogatás a szoptatás népszerűsítése érdekében.


 

Kövessen minket a Facebookon is!