Program 2014. június 21. 12:18

Hétfőn nyílik Kecskeméten a Hírös Hét Fesztivál

Hétfőn nyílik Kecskeméten a Hírös Hét Fesztivál
A jubileumi programsorozaton a hagyományokhoz híven lesz kertészeti és élelmiszeripari kiállítás, mezőgazdasági fórum és babakocsis felvonulás, de színházi gálaműsorral és koncertekkel is várják a közönséget.

A fesztivált beharangozó pénteki sajtótájékoztatón Mák Kornél, Kecskemét humán ügyekért felelős alpolgármestere kiemelte, hogy a Hírös Hét a város legnagyobb és legismertebb rendezvénye, amelyet először 1934-ben szerveztek meg. Szavai szerint a hagyomány mindenben folytatódik: most is kiállítják értékeiket és bemutatják eredményeiket.

Csabai Lili, a június 29-ig tartó rendezvényt szervező Fesztiváliroda ügyvezetője rámutatott, hogy Hírös Hét ötvözi a tradíciókat és a megújulást, olyan értékeket vonultatva fel, amelyek minden korosztály számára vonzóvá teszik a fesztivált. Kiemelte, hogy az érdeklődőket mintegy 60 program várja.

A hagyományos események között megrendezik az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület XVII. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítását, valamint a XV. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumot, amelyen bemutatkozik a vidékfejlesztési államtitkárság is. Ismét lesz babakocsis felvonulás, a kecskeméti újszülöttek köszöntése és megáldása, amely a 30-as évek nyomdokán az elmúlt öt esztendőben rendre szerepelt a programban.

Idén a jubileum alkalmából megidézik az első felvonulás eseményeit, a felvonuláson a szülők és az óvónők is korabeli ruhákban jelennek meg. Az évfordulóra emlékezve a nyitónapon gálaműsort ad a Kecskeméti Katona József Színház. Esténként fellép többek között a Group'N'Swing, a Magna Cum Laude és a 100 Folk Celsius. Csabai Lili felhívta a figyelmet arra a kiállításra, melyen az elmúlt évtizedek Hírös Hét-plakátjait láthatja a közönség.

Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára a kertészeti és élelmiszeripari bemutatóról szólva elmondta, hogy a fesztivált végigkísérő, naponta megújuló programsorozaton 14 település 80 kiállítója mutatja be termékeit és ad ízelítőt kulturális hagyományaiból. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a fesztivál költségvetése eléri a 20 millió forintot, melynek felét a város biztosítja, 3 millió forint támogatást adott a Nemzeti Kulturális Alap, a többit a szponzorok állják.

A Hírös Hét fesztivál ötletét a 30-as években Kecskeméten megrendezett Barack ünnepe adta. Az első fesztivált 1934-ben még a barack érési idejére, július közepére időzítették, és részt vett rajta a város szülötte, Kodály Zoltán is. Az egykori mezőgazdasági seregszemléből mára már a kultúrára helyeződött a hangsúly, de nem marad el Kecskemét és a térség mezőgazdasági termékeinek népszerűsítése. A kapcsolódó tanácskozások és kiállítások az Alföld termékeire, termelési kultúrájára irányítják a figyelmet.

Kövessen minket a Facebookon is!