Kultúra 2017. augusztus 16. 13:30

Ősök nyomában

Képgaléria
Ősök nyomában
Hagyomány- és barátságteremtő céllal kerékpártúrát szervezett a Kiskun Múzeum Baráti Köre Kovács Gyula szervezésében Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának támogatásával. Jászfényszaruba, az ősök nyomába kerekeztek azzal a céllal, hogy szorosabb baráti kapcsolatot alakítson ki a két város egymással. A próbaúton 260 kilométert tett meg oda-vissza a biciklis csapat. Jövőre új túra indul – már élesben – ahová mindenkit szeretettel várnak, aki két kerékkel vagy kísérőként szeretne menni.

Jászfényszaru volt az a település, amely 1743. március 24-én kelt telepítőlevélben "utasítást" kapott Ferencszállás puszta és Félegyháza puszta benépesítésére. Azon a nyáron 71 család kelt útra Jászfényszaruból, hogy Félegyháza pusztán új otthont teremtsen magának.

A Jászsági települések közül Jászfényszaruból érkezett a legtöbb család – ezt Jászfényszaruban ma is számon tartják, és Félegyházát testvértelepülésüknek tekintik.

A hűvös idő ellenére kedves fogadtatásban volt részük a múlt hét végén a jász településen. A félegyháziak köszönetüket fejezik ki Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester asszonynak és munkatársainak.


Fotók: Kiskun Múzeum Facebook-oldala

Kövessen minket a Facebookon is!