Helyi hírek 2017. augusztus 20. 13:30

Titkok a levéltárból - Régi idők reklámjai 8. - Labdacsok és balzsamok

Titkok a levéltárból - Régi idők reklámjai 8. - Labdacsok és balzsamok
Az 1885 és 1900 közötti évek félegyházi újságjaiban a legelterjedtebb egészségügyi témájú hirdetésnek a különböző „éltető balzsamok” és univerzális hatókörű „labdacsok” népszerűsítése számított.

A rendkívül sok baj ellenszeréül szolgáló „Brandt Richárd gyógyszerész svájci labdacsa” igazából egy golyócska formájú tabletta lehetett, amelyet nagyon sok különböző módon, de mindig hangzatos címekkel reklámoztak, pl.: „Egyetemi tanárok és több száz gyakorló orvos megvizsgálta”; „Hatóságilag hitelesített bizonyítványok Brandt svájci labdacsairól”.

A körmönfont hirdetési technikáknál már csak a gyógyítani kívánt betegségek köre volt változatosabb: „bőrküteg” (kiütés), „rásztkórság” (kedélykórság, hipochondria), kólika (hastáji fájdalom, hascsikarás), migrén, végtagzsibbadás, székrekedés, vértolulás, fejfájás, hisztéria, étvágytalanság, gyomorbaj, szívdobogás, szédülés, gyomorgörcs, nehéz légzés, felfúvódás, lankadtság, sápkórság (vérszegénység), szemszikrázás, rossz szájíz, iszapos nyelv, görvélyes kelés ellen egyaránt kínálták.


Főleg az emésztési problémákkal, úgymint „gyomorgörccsel, étvágytalansággal, savanyú büfögéssel” küzdőknek ajánlották a „Rosa éltető balzsamot”. Külsőleges használatra is szánták a „Thierry mell- és gyomorbalzsamot”, mely a mell-, tüdő-, máj- és gyomorbetegségek mellett sebeket is gyógyított, a reklám szerint szívóerejénél fogva egy „14 éves gyógyíthatatlannak tartott csontszút, újabban pedig egy 22 éves rákszerű bajt” kezeltek vele sikeresen.

Hasonlóan egyetemleges gyógyszer lehetett a „Pserhofer-féle vértisztító labdacs” és a „Warner Safe Cure” nevű készítmény, amelyek nemcsak az emésztési nehézségek és hasi fájdalmak megszüntetését ígérték, de alkalmazták őket reumatizmus, köszvény és vízibetegség (vizenyőképződéssel járó betegség) esetén is.

Ónodi Márta



 

Kövessen minket a Facebookon is!