Helyi hírek 2017. augusztus 23. 07:30

Megújult tárlatokkal és környezettel várja a vendégeket a Petőfi-emlékház

Képgaléria
Megújult tárlatokkal és környezettel várja a vendégeket a Petőfi-emlékház
Augusztus 19-én hangulatos ünnepséggel nyílt meg a Petőfi Sándor emléke és kultusza Félegyházán című állandó kiállítás. A rendezvényen Mészáros Márta múzeumigazgató ismertette az intézmény történetét, és bemutatta az új tárlatokat is. A megnyitó vendége Szabó József, a fehéregyházi Petőfi Múzeum vezetője volt, aki arról szólt, hogy milyen méltósággal és tisztelettel őrzik Erdélyben a költő emlékét.

– A sors úgy hozta, hogy fehéregyháziként alig 100 méterre születtem, éltem és élek attól a helytől, ahol mintegy 400 honvéd hármas tömegsírja felett a turulmadaras emlékmű emelkedik. Tanúja lehettem annak a mélységes tiszteletnek és hódolatnak is, amelyet az ide érkező vendégek tanúsítottak. Gyerekként nem egyszer játszadoztam pajtásaimmal a múzeum előtti téren, vagy az emlékmű mögött lévő kőtömbökön, amelyek az itteni Petőfi-szobor egykori segesvári talpazatából származtak. S talán az első csalódások, értetlenségek akkor jelentkeztek, amikor meglestük, hogy a román ajkú múzeumőr hogyan égeti el a tiszteletüket tevők koszorúit, rajtuk a nemzeti színű szalaggal. Aztán, ha a véletlen úgy hozta, hogy a játszótársak csak magyar gyerekek voltak, kihasználva azt a kevés időt, amikor a múzeumőr elköszönt a látogatóktól, az emlékmű mögül előosonva vágtunk le kisebb-nagyobb darabot a nemzeti színű szalagból. Ilyenkor a szüleink biztonságával is játszadoztunk, de gyerekfejjel sem engedhettük meg, hogy a kegyelet szalagjai teljes egészében a lángok martalékává váljanak.

Az emlékőrzés fontos számunkra, hiszen ott, a szórványban, ha olykor tudtunkon kívül is, de benne maradhattunk meg magyarnak – zárta gondolatait Szabó József.

Az emlékház kedden, csütörtökön és szombaton 9 és 13 óra között várja látogatóit.

s. r.

 

Kövessen minket a Facebookon is!