Helyi hírek 2017. augusztus 28. 17:30

Családja szeretete élteti napról napra a 90 éves Ilonka nénit

Képgaléria
Családja szeretete élteti napról napra a 90 éves Ilonka nénit
Annak ellenére, hogy több gerincműtéten is túl van, élénken, fiatalosan, családtagjai koszorújában fogadta 90. születésnapján Ilonka néni Balla László alpolgármester köszöntését Deák Ferenc utcai otthonában, aki virágcsokorral és oklevéllel fejezte ki a város jókívánságait.

Tapolcsányi Mihályné Boros Ilona 1927. augusztus 9-én született Kiskunfélegyházán, katolikus család öt gyermeke közül elsőként. Édesapja Boros András, a Félegyházához közeli csanyteleki tanyavilágban több gyermekes paraszt család gyermeke lévén a kétkezi munkát hamar megtanulta. Először a gazdaságokban földművesként, majd mint építőmunkás részt vett Budapest újjáépítésében. Hazatérve a kiskunfélegyházi gépgyárban dolgozott, ahol nagy alumínium tartályok hegesztését végezte nyugdíjazásáig.

Édesanyja, Csenki Ilona (Ilka) Kiskunfélegyházán született, sokat olvasó, széles látókörű, több gyermekes, mélyen vallásos családba. A család megélhetésének érdekében tehetős orvos, illetve ügyvéd családoknál dolgozott, mint házvezetőnő.

Ilonka néni elemi iskolai tanulmányait Kiskunfélegyházán kitűnő eredménnyel végezte, de továbbtanulását szülei nem tudták anyagilag biztosítani, pedig Ilonka néni leghőbb vágya az volt ezekben az időkben, hogy tanítónő legyen.

Hogy mégis szakma legyen a kezében, szülei beíratták a félegyházi ipari iskolába, ahol angol-francia női szabó oklevelet szerzett kitűnő eredménnyel. A városban kiváló és ismert mestereknél tanult és dolgozott, így Fehér Béláné (Mancika) női divatszalonjában és Pelyva József úri szabó mesternél éveken keresztül tervezett, snitteket készített. Itt sajátította el a szakma minden fortélyát.

1947-ben ment férjhez ifj. Tapolcsányi Mihály fodrászmesterhez, aki a Kiskunfélegyházi Városi Bérpalotában (a városháza jelenlegi épületének nyugati oldalában) üzlethelyiségek bérletére kiírt pályázatot megnyerve nyitotta meg közismert és közkedvelt, 10 főt foglalkoztató női és férfi fodrász üzletét. A „fodrászműhelyt” korához képest kifinomult ízléssel rendezte be Ilonka néni férje, így méltán lett a férfiak és nők körében is népszerű az üzlet. Ilonka néni segített férjének az üzletvezetésben, anyagbeszerzésben, a fehér köpenyek és kellékek, hajvágó szalvéták varrásában, mosásában és a takarításba is besegített. Férje tagja volt a Félegyházi Ipartestületnek is. Az államosítást követően beléptek a megalakult Fodrász KTSZ-be, ahová bevitték az üzletük minden vagyontárgyát. Ilonka néni a hatvanas években dolgozott a kiskunfélegyházi Műanyaggyárban is, mint műanyagfeldolgozó. Műanyag termékek, sátorlapok, esőköpenyek hegesztését végezte. Sajnos ezt a tevékenységet abba kellett hagynia, mert gerincproblémái miatt többször megműtötték.

Ilonka néni és Miska bácsi házasságából két leány született: Katalin és Klára, akiknek gyermekei Tamara és Rita. Ilonka néni unokáinak férjei Zoltán és Pál. A család szeme fényei a négy kisunoka: Tamara, Szonja, Léna és Milánka mind-mind szeretettel veszik körül a 90 éves dédikét, amikor csak tehetik. Természetesen nemcsak a születésnapján, hanem a hétköznapokon is az egész család apraja-nagyja körberajongja Ilonka nénit. Lányai olyan közel laknak hozzá, hogy ha telefonálnak egymásnak, akkor kiállnak az erkélyre és látják is egymást, nemcsak hallják a telefonkagylóban. Naponta meglátogatják Ilonka nénit, így szinte soha nincs egyedül.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!