Helyi hírek 2017. szeptember 2. 07:30

A folytonos kíváncsiság motiválja napról napra a kitüntetett tanárnőt

Képgaléria
A folytonos kíváncsiság motiválja napról napra a kitüntetett tanárnőt
Dr. Luchmann Zsuzsannának, a Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola tanárának, augusztus 20-a alkalmából a Pesti Vigadóban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést.

A törékeny, kedves, mindenki által szeretett tanárnőt nehezen lehetett rábeszélni arra, hogy a kitüntetése apropóján a nyilvánosság előtt is megjelenjen. Végül mégis elárult néhány gondolatot önmagáról, munkásságáról: - Az idén kezdem a 40. tanévet, és indulása óta a Dózsa iskolában dolgozom. Ebből is látszik, hogy tanári pályám legmeghatározóbb fordulópontja volt, amikor Vőneki Ottó igazgató úr 1980-ban meghívott a város új iskolájának tantestületébe. Pályakezdő nem álmodhatna jobb helyről: hiteles vezetés, amelyet egy egész közösség nemcsak hogy követni tud, de lelkesen követ, a szó valódi értelmében vett gyermekközpontú szemlélet, nyitottság a legkorszerűbb törekvések iránt, az egyéni elképzelések megvalósításának inspiráló szabadsága. Igazi megtartó közeg azóta is, hisz a szemlélet hagyományozódott, és ma is formál.

A Dózsa mindig támogatóan állt és áll ma is az önképzés kérdéséhez. Enélkül én sem tudtam volna elvégezni az egyetemet vagy megszerezni a doktori PhD fokozatot. Hogy mi mozgatja a felnőtt embert akkor, amikor a folyamatos tanulásról, az önképzésről van szó? Azt hiszem, ugyanaz, mint a gyerekeket: a folytonos kíváncsiság az új iránt. Megtisztelő számomra, hogy az iskolámban több területen számítanak a munkámra: rövid megszakítással a kezdetektől vezetem a humán munkaközösséget, a 80-as években igazgató úr technikai segítségével iskolarádiót működtettünk, 25 éve a Chipegető diákújság szerkesztőségének munkáját segíthetem, s rendszeresen szervezek beszélgető alkalmakat írókkal, költőkkel, mert az élő irodalommal való találkozást az olvasóvá nevelés semmi mással nem helyettesíthető lehetőségének tartom.

Fontos számomra a város sajátos kulturális hagyománya, és magam is igyekszem részt vállalni mai élete alakításában, mindenekelőtt a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tagjaként, a Móra Ferenc Társaság vezetőségi tagjaként. Az elmúlt évtizedekben többször vezettem író-olvasó találkozót, tartottam könyvbemutatót vagy előadást, voltam társszerzője különböző kiadványoknak, könyveknek.

s. r.

 

Kövessen minket a Facebookon is!