Helyi hírek 2017. szeptember 1. 13:30

A Mórában kísérleteztek az alsó tagozatos kistudósok

Képgaléria
A Mórában kísérleteztek az alsó tagozatos kistudósok
A nyári szünet végén ismét megtelt a Móra Ferenc Gimnázium Öveges Laboratóriuma. Ezúttal alsó tagozatosok: leendő negyedik osztályosok és leendő felsősök népesítették be a gimnázium első emeletét. Ők olyan természettudományos tábor résztvevői lehettek, ahol megismerkedhettek a "tudományos kísérletek" alapjaival.

Táborunkat - sorrendben immár a harmadikat -, augusztus 21-étől tartottuk 14 lelkes, rendkívül ügyes kisdiák részvételével. A tábor lakói játékos feladatokon keresztül ismerték meg egymást, amelyet Kapusné Iván Orsolya tanárnő által vezetett. Életkorukból fakadóan minden érdekelte őket, mindent ki szerettek volna próbálni. Ezért sok kísérlettel készültünk. Feljegyeztük az időjárási adatokat, készítettünk "fűfejet", magokat csíráztattunk, amit egész héten figyelemmel kísértünk.

A tőserdei "tanulmányi kirándulást-terepgyakorlatot" a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa vezette. Ennek keretében megvizsgáltuk, meghatároztuk a Holt-Tisza növényvilágát, makrogerinctelenjeit. Délután  mindenki kipróbálhatta a bátorságát, ügyességét a kalandparkban.

A kísérletezések mellett a logikus gondolkodás gyakorlása sem maradt el. Seres László nemzetközi sakk-játékvezető, oktató irányítása mellett versenyeztek a gyerekek és természetesen a Lego-robotok is előkerültek. Kámán Tamás informatikatanár irányításával pár óra alatt elkészültek a szenzoros remekművek, amelyeket be is programoztak a gyerekek. Egészen ötletes dolgokat csináltak: volt olyan robot, amely egy kör megtétele után örült, vagy akié az asztal szélén hirtelen megállt, hogy le ne essen. Hogy mindenki megtalálja a kedvére való elfoglaltságot, sokat "vegyészkedtünk", mikroszkópot használtunk, nyomoztunk, Rubik kockát próbáltunk kirakni, játékos vetélkedőn adhattak számot a héten szerzett ismereteikből.

Az egy hetes programot Molnár Katalin és Rácz Nóra - a laboratórium munkatársai - állították össze, de a gimnázium pedagógusai is részt vettek a tábor munkájában: Bálintné Gárdián Anett tanárnővel a fény természetével ismerkedtek, Ozsvár Péter tanár úrral pedig a természet színeit vizsgálták meg. Hajagos-Tóth Veronika tanárnő szakmai anyagokkal járult hozzá a tábor sikeréhez. Munkánkat a gimnázium 9.e osztályos tanulói segítették.

A tábor zárásaként a gyerekek bemutathatták szüleiknek, testvéreiknek, nagyszüleiknek, hogy milyen ügyesen kísérleteznek. Célunk egy olyan tábor szervezése volt, ahol játszva tanulhatnak a gyerekek, ahol felfedezzük a természet csodáit. Úgy gondoljuk, hogy a táborozók maradandó élményekkel, tapasztalatokkal és hasznosítható tudással gazdagodtak az egyhetes tábor alatt.

A nyári tábor után a következő városi programunk a Kutatók Éjszakája. A szervezők „Tudósok a világért” címmel rajzpályázatot is hirdetnek, amelynek versenykiírását az iskolákba, óvodákba is eljuttatjuk. Részletes információkat iskolánk honlapján találnak. (http://moragimi.sulinet.hu/)

Molnár Katalin
laboratóriumvezető pedagógus

 

Kövessen minket a Facebookon is!