Egészségügy 2017. szeptember 3. 15:30

Kecskeméten tanulták a modern műtéti eljárást

Kecskeméten tanulták a modern műtéti eljárást
A haladó laparoszkópos műtéti eljárásokat sajátíthatták el a kecskeméti megyei kórházban szerb és vajdasági magyar orvosok. Déli szomszédunknál ugyanis még 40 centiméteres metszést ejtenek egy hasnyálmirigy-operációnál a betegen, míg Kecskeméten csak pár centiset.

Fotó: Bús Csaba - Sikorszki László, az általános sebészeti osztály vezetője haladó laparoszkópos eljárásokkal ismertette meg a vajdasági magyar és szerb sebész-kollégákat.

Egy 71 éves kiskőrösi urat műtöttek meg pénteken a megyei kórházban. Rosszindulatú hasnyálmirigy-daganata volt, ezt laparoszkópos műtéti eljárással távolította el dr. Sikorszki László PhD főorvos, az általános sebészeti osztály vezetője. A minimál invazív módszer, a „kulcslyuk-sebészet” lényege, hogy nem nyitják fel hosszan a beteg testét, hanem egy 5-10 milliméteres vágáson bevezetnek egy nagyfelbontású kamerát, amellyel az egész hasüreget fel lehet tárni, mindezt monitoron követi figyelemmel a sebészorvos - derül ki a baon.hu cikkéből.

További 2-4 hasonlóan kicsi „lyukon” keresztül pedig az eszközökkel dolgoznak. Ez jóval kíméletesebb eljárás, mint a korábbi technika, ennek megfelelően sokkal gyorsabb a beteg felépülése, akár az operáció után öt nappal haza is mehet a kórházból, gyakorlatilag alig érzi, hogy megműtötték. Míg ha hagyományos módon tárják fel, akkor 40 centis is lehet a vágás, 8-10 nap a kórházban töltött idő, és később nagyobb a sérv kialakulásának veszélye is.

A hasnyálmirigy-tumornál még Magyarországon sem általános a laparoszkópia, de Kecskeméten a betegek érdekében így operálnak, méghozzá igen magas szinten, ehhez megvan minden eszközük és tudásuk. Évente közel 60 ilyen műtétet végeznek, nagyobb részüket a hasnyálmirigy-fejen lévő rosszindulatú daganat miatt, ami a komplikáltabb feladatok közé tartozik. Az eheti műtéteket, így a bevezetőben említettet is végignézte négy vendégorvos, akik Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkeztek Kecskemétre tanulni, tapasztalatokat szerezni. Sikorszki Lászlótól megtudtuk: nem ez az első látogatócsoport náluk, a vajdaságiak, szerbek mellett magyar kollégák is gyakran megfordulnak az osztályon, képzéseket, tanfolyamokat szerveznek számukra. Azaz egyfajta oktatóműhellyé váltak, ez pedig nyilvánvalóan nagy elismerés.

A vendégek egyike dr. Farkas Emil, a zentai közkórház sebészeti osztályának sebész szakorvosa volt, akit régi barátság fűz Sikorszki Lászlóhoz. – Még Miskolcon ismerkedtünk össze, és abban a a szerencsés helyzetben voltunk, hogy úttörői lehettünk a laparoszkópia meghonosításának Magyarországon és a Délvidéken is. Rendkívül felemelő érzés volt, hogy míg a sebészek gondolkodtak az ilyen műtétek létjogosultságán, a betegek eldöntötték a kérdést: ott műttették meg magukat, ahol volt laparoszkópia. Örömmel láttam, hogy Sikorszki főorvos úr szinte mindenféle műtétet laparoszkópiával végez, ez a kecskeméti és környéki betegeknek a javára válik, a kórháznak pedig nagy szakmai előrelépés. Mi még ilyen operációkat nem tudunk, egyrészt kisebb kórház a zentai, másrészt a műszerhiány is gátja ennek. Itt Kecskeméten olyan modern és kitűnő felszerelések vannak, amiről annak idején álmodni sem mertünk, elképzelhetetlenek voltak – méltatta a házigazda “műhelyt” a zentai sebészfőorvos.

A Kecskemétre utazó négyes legfiatalabb tagja dr. Molnár István sebész szakorvos a szabadkai közkórházban dolgozik. Tavaly szakvizsgázott, de a laparoszkópia iránt 15 éve töretlen az érdeklődése. – Sok újdonságot nézhettünk meg, például ilyen hasnyálmirigy-műtétet még csak videófelvételeken és tankönyvekben láttam. Számos szakmai fifikát, apróságot is elsajátíthattunk, ezek is nagyon fontosak számunkra. Sikorszki úrnak rendkívül komoly szakmai tapasztalata van, rengeteget lehet tőle tanulni. Én szeretnék még visszatérni hasonló képzésre, akár hosszabb időre is – emelte ki Molnár István.
 

Kövessen minket a Facebookon is!