Egészségügy 2017. szeptember 5. 15:30 Forrás: khgyogyvarazs.hu

Öt műszer, amikre a gyermekkórházaknak leginkább szükségük van

Öt műszer, amikre a gyermekkórházaknak leginkább szükségük van
Pulzoximéter, betegőrző monitor, infúziós pumpa, vénakereső és EKG készülék - a K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési felhívásra beérkező pályázatok szerint leginkább ez az öt fontos eszköz hiányzik vagy szorul cserére a hazai gyermekkórházakban. Az elmúlt években 66 gyermekegészségügyi intézmény gazdagodhatott több mint száz ilyen műszerrel a program jóvoltából.

1. pulzoximéter

A pulzoximéter egy kisebb értékű, de annál hasznosabb műszer. Folyamatosan méri a vér oxigéntelítettségét, ami normál esetben 95-99%, csökkenése viszont súlyos problémákat, leggyakrabban oxigénhiányt vagy keringési betegséget jelent. Azzal, hogy a pulzoximéter folyamatosan figyeli a beteg véroxigénszintjét, elkerülhető a hosszan fennálló oxigénhiányos állapot is, mely súlyos agykárosodást vagy más szervek károsodását okozza. Az eszköz szükségességét mutatja, hogy a K&H gyógyvarázs országos műszerbeszerzési pályázatában az összesen 125 pályázó intézmény 15%-a igényelt támogatást erre a műszerre.



2. betegőrző monitor

A betegőrző monitor a betegek legfontosabb élettani paramétereit vizsgálja. A műszer segíti az orvosokat a beteg állapotának pontosabb felmérésében. Folyamatosan méri a percenkénti légzésszámot, a vérnyomást, a pulzusszámot, a vér oxigéntelítettségét, esetenként a testhőmérsékletet, és azonnal figyelmeztető hangjelzést ad ki vészhelyzet esetén. A kritikus állapotban lévő kis betegekre így az orvosok és ápolók mellett egy modern eszköz is figyel a nap 24 órájában.




3. gyógyszeradagoló pumpa
Néhány gyógyszer adagolása oly mértékű precizitást követel, amely emberi bejuttatással kockázatos is lehet, különösen vészhelyzetben. A kórházak számára ezért nélkülözhetetlen segítséget nyújt az infúziós gyógyszeradagoló pumpa, ami szükség esetén biztosítja a gyors és egyenletes gyógyszeradagolást. A K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázatra beérkező igények azt mutatják, hogy a pályázó kórházak 10%-a erre az eszközre adott be kérelmet.  A pontos gyógyszeradagolás elengedhetetlen a szövődmények elkerüléséhez, a gyógyuláshoz, különösen a kisebb és/vagy súlyos állapotú betegek esetén.



4. vénakereső készülék

A vénakereső készülék szabadalmaztatott átvilágítási technikájának köszönhetően az orvosok könnyebben, gyorsabban, kevesebb fájdalommal találják meg a vénákat. Különösen hasznos ez a gyermekek esetében, hiszen a kis betegeknél a vénák nehezebben érzékelhetők. A készülék fényt bocsát ki, amelynek hatására a vénák nagyszerűen kirajzolódnak, így elkerülhető a többszöri vénaszúrás. Az eszköz nemcsak a kórházak, de a mentőállomások mindennapi munkáját is nagyban segítik, hiszen a mentés során különösen fontos a gyors és precíz vénakeresés.



5. EKG

Az EKG, azaz az elektrokardiográfia, a kórházak és rendelőintézetek műszerparkjának egyaránt alapvető eszköze, a szív és érrendszeri betegségek legelfogadottabb diagnosztikai műszere. Az EKG teszt számos kórkép diagnózisának egyik kezdő lépése.  Segítségével az orvosok információkat szerezhetnek szívizom-károsodásról, egyes esetekben veleszületett szívproblémákról, de nélkülözhetetlen a szívritmuszavarok diagnózisánál is.





 

Kövessen minket a Facebookon is!