Helyi hírek 2017. szeptember 7. 17:30

25 év küszöbén - Kiállítás a Hollókör Galériában

Képgaléria
25 év küszöbén - Kiállítás a Hollókör Galériában
A Tiszaalpári Alkotótábor elmúlt 24 évi munkáiból nyílt kiállítás szeptember 6-án, Kiskunfélegyházán, a Hollókör Galériában. Biczók Mihály, Tiszaalpár nyugalmazott jegyzője megnyitóbeszédében a tábor történetét felidézve elmondta, hogy a tábor létrehozásával meg szerették volna ismertetni a közönséget az alpári táj szépségeivel, varázsával, bemutatva az ott élő emberek munkáját, mindennapjait valamint a település történelmi múltját. Épp ezért még 1994-ben kulturális megállapodást kötött egymással a Budafoki Mészáros László Képzőművészeti Egyesület, a Kiskunfélegyházi Holló László Képzőművészeti Kör és Tiszaalpár Önkormányzata.

A tábor azóta minden nyáron kéthetes turnusokkal működött. A budafoki és a kiskunfélegyházi képzőművészek közül általában 20-25-en vettek részt, kiegészülve - a testvérvárosi kapcsolatoknak köszönhetően - délvidéki, dán és osztrák művészekkel. A fiatalok közül Török Tamás 2001 óta vett részt az alkotó munkában. Ma tanárként, művészeti vezetőként segíti a táborok munkáját.

A 24 év során több száz alkotó dolgozott Alpáron a művészeti ágak szinte valamennyi területéről, így a festészet, a szobrászat, az éremművészet, és a gobelin is képviseltette magát.

A szerteágazó alkotások egyik különlegességét, a tűzzománc órát Feketéné Éva készítette, Bársony Mihály tekerőlantos születésének 100. évfordulója emlékére.

Biczók Mihály becslése szerint az elmúlt 24 év során mintegy 4000 alkotás készült, amelyek eljutottak az ország egész területére, és szinte minden tiszaalpári család otthonába.  Több, mint 500 pedig Tiszaalpár Önkormányzatának tulajdonába került.

A kiállítás a Libafesztivál ideje alatt, szeptember 9-éig látogatható a Hollókör galériában, a Petőfi tér 2. szám alatt. A szervezők 8-án és 9-én közös alkotómunkára várnak minden érdeklődőt.

Fotó: Kürti László, Varga Katica
 

Kövessen minket a Facebookon is!