Kultúra 2017. szeptember 9. 09:30

Mesélő kékség

Képgaléria
Mesélő kékség
Mesélő kékség címmel nyílt kiállítás a Móra Ferenc Művelődési Központban szeptember 7-én. A tárlat a Bácsalmási Kékfestő Műhely történetét és a kékfestés mesterségét mutatja be, amelyet szeptember 30-áig bárki ingyenesen megtekinthet.

A kiállításmegnyitó Tarjányi Tamásné Lencsi népdalénekes fellépésével vette kezdetét. Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet tanácsadója beszédében elmondta, hogy nagy szükség van a régi hagyományokra, a régi mesteremberek tudására. Ezekre az értékekre oda kell figyelni, meg kell becsülni őket.

Hangsúlyozta, hogy manapság sok külföldi jön Magyarországra tanulmányozni például a Kodály-módszert, vagy felvásárolni a régi kékfestő műhelyek gépeit és szerszámait. Szerinte fontos, hogy megőrizzük szokásainkat, hagyományainkat, viseleteinket és az ehhez kapcsolódó több száz éves tudást. A kékfestés ősi tudománya szerencsére tovább él velünk, hiszen ma is vannak olyan emberek, akik őrzik ennek a mesterségnek a hagyományát. Kiállításokon, vásárokon ma is találkozhatunk termékeikkel.

A Mesélő kékség című kiállításon a látogatók megismerkedhetnek a Skorutyák család életén keresztül a több generáción át öröklődő kékfestő mesterség mindennapjaival.
 

Kövessen minket a Facebookon is!