Helyi hírek 2017. szeptember 8. 19:30

Számos program várja a félegyháziakat a libafesztiválon

Képgaléria
Számos program várja a félegyháziakat a libafesztiválon
Pénteken délután megélénkült az élet a Kossuth utcán és a főtéren. A libafesztivál eseményeire kíváncsiak voltak a gyerekek, szüleik és sok városi polgár. A hivatalos megnyitóra a városháza előtti színpadon került sor, ahol Csányi József polgármester, dr. Horváth Sándor, az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója és Lezsák Sándor, a város országgyűlési képviselője köszöntötte a fesztivál közönségét és közreműködőit.

– Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a magyar gazdaság egyik húzóágazatában, az agráriumban ilyen jelentős szerepet tudunk betölteni, és ezt méltóan tudjuk megünnepelni immáron tizenkilencedik alkalommal – mondta köszöntőjében Csányi József polgármester.

Köszöntőjében dr. Horváth Sándor három fogalom, az érték, a munka és a közösség köré csoportosította gondolatait: – Érték azért, mert a libafesztivállal a méltán magyar hungaricummá nyilvánított hízott liba- és kacsamáj előállítása előtt tisztelgünk. Munka azért, mert ezzel a fesztivállal elismerjük azoknak az embereknek a fáradozását, akik ezen a területen dolgoznak. Közösség azért, mert 19. alkalommal ismét együtt vagyunk. Jó látni, hogy a mintegy két évtizeddel ezelőtt még gyermek látogatók már felnőttként a vendégeink – mondta az elnök-vezérigazgató.   

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő a rendezvényt méltató ünnepi gondolatai mellett szólt arról is, hogy az ágazatnak az elmúlt időszakban a madárinfluenza miatt komoly nehézségekkel kellett megbirkóznia.
– Több mint 3 millió szárnyast kellett leölni, takarmányokat megsemmisíteni. A kormány ezért a termelők kárainak enyhítésére 15 milliárd forintot fordított. Döntés van arról is, hogy ezt az összeget a közeljövőben 2 milliárddal kiegészítik – mondotta. Az országgyűlési képviselő emellett arra is kérte a tenyésztőket, hogy minél alaposabban tartsák be az állategészségügyi előírásokat a hasonló vészhelyzetek megelőzése érdekében.

A fesztivál megnyitása után a színpadon  a Veronaki zenekar gyermekkoncertjével kezdődött a libafesztivál szórakoztató programsorozata.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!