Helyi hírek 2017. szeptember 9. 20:00

Félegyháza és Braunfels hivatalosan is megerősítette 25 éves testvérvárosi kapcsolatát

Képgaléria
Félegyháza és Braunfels hivatalosan is megerősítette 25 éves testvérvárosi kapcsolatát
Kiskunfélegyháza 1992-ben kötötte meg első testvértelepülési kapcsolatát. A németországi Braunfelssel 25 éve kötött együttműködési megállapodást szombaton újra megerősítették. Az erről szóló dokumentumokat Peter Schneider, Braunfels korábbi polgármestere és Csányi József polgármester írták alá szeptember 9-én. A libafesztiválon Félegyháza testvértelepülései is képviseltették magukat , és a küldöttségek tagjai is megtisztelték az ünnepi eseményt.

A dokumentumok aláírása előtt Csányi József polgármester elmondta: – A rendszerváltást követően 1990-ben nyílt meg annak lehetősége, hogy közelebbi kapcsolatot tudjunk kialakítani európai városokkal, településekkel. Félegyháza első testvérvárosi kapcsolata Braunfelssel jött létre 1992-ben. A város akkori polgármestere Ficsór József, és a mostani ünnepségen is jelen lévő Peter Schneidernek köszönhetően. Ezt követően Kiskunfélegyháza számos településsel alakított ki jól működő partnerkapcsolatot, többek között Erdélyben, Franciaországban és Olaszországban.

A kapcsolattartás megélénkült és felgyorsult, de vannak még feladataink. Meg kell találni annak lehetőségét, hogy fiataljainkat bevonjuk a testvérvárosi kapcsolatok alakításába, formálásába. Megtaláljuk azokat a közös témákat, amelyek révén fenntarthatjuk és tovább fejleszthetjük az együttműködést. Szerencsére ebbéli törekvéseinket uniós pályázatok is segítik – tette hozzá a polgármester.

Peter Schneider beszédében felidézte, hogy a kapcsolatfelvétel kezdetei a 80-as évekig nyúlnak vissza. Már akkor találkoztak a város vezetői. A partnerség alakításában jelentős szerepe volt Kolenák Ernőnek és dr. Réczi Lászlónak is, akikkel megvitatták, hogy milyen területeken tud együttműködni a két város, és előkészítették a testvérvárosi együttműködést.

A testvérkapcsolatok lényege, hogy megismerjük egymás kultúráját, barátságok és kapcsolatok teremtődjenek. Azt, hogy ez jól működik bizonyítja, hogy az elmúlt 25 évben Németországból már nagyon sokan vásároltak itt ingatlant, és ma már hazajárnak – zárta gondolatait az első együttműködés egyik fő szorgalmazója.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!