Kultúra 2017. szeptember 11. 09:30

„Még csak 65…”

Képgaléria
„Még csak 65…”
Még csak 65. születésnapját ünnepli Szűts Tamás, mégis nagyon gazdag, összegző képzőművészeti kiállítással mutatkozott be szeptember 9-én, a Kiskun Múzeumban. A látogatók találkozhattak az alkotó szobraival, érmeivel, plakettjeivel, de a köztéri ivókútjai és szobrai is megjelennek a tárlaton. A kiállítást Csányi József polgármester ajánlotta a művészetpártolók figyelmébe. Az eseményt Tóth Gyula gitárzenéje tette hangulatosabbá. A tárlat szeptember 28-áig látogatható.

A polgármester megnyitójában a következő gondolatokkal méltatta az alkotó munkásságát:
- Szűts Tamás alkotói pályája közel 50 évvel ezelőtt Szegeden kezdődött egy kiscsikó agyagszobrával. Útja ezután a városban legszínvonalasabbnak számító Tábor utcai képzőművész szabadiskolában folytatódott, ahová egy koponya megmintázásával nyert felvételt. A szakma ismeretének bővítésével hamar elkészült az első érem Juhász Gyula verséhez, a „Tiszai csend” című műhöz. A portrék között pedig hamarosan kisfia arcmását is megmintázta. Munkája elismeréseként meghívást kapott több alkotótáborba, többek között az akkori Jugoszláviába is. Természetesen a szobrászat hátrébb szorult a család és a megélhetés mögé, de mindig volt helye a mindennapokban. Ahogy munkái egyre ismertebbé váltak, több megrendelést is kapott. Kiskunfélegyházán lassan 30 éve él és alkot. Tárlata annyiban egységes, hogy az elmúlt évtizedek alatt mind az ő kezéből kerültek ki, amelyek a „Még csak 65 év…” című kiállításon láthatóak. Munkái között találhatunk kitüntető érmeket, plaketteket, emléktáblákat, kisplasztikákat, emlékműveket, ivókutat és köztéri szobrokat. A felhasznált anyag tekintetében is sokoldalú: fa, kő, vörösréz, márvány, gránit, mészkő, bronz és újabban üveg, illetve ezek kombinációi.

A mondanivalók között versek, érzelmek, és az emberek életében sorsdöntő események villannak fel, a tragikustól a mosolyfakasztóig. Közterületeken és közintézményekben, bel- és külföldön 32 munkája található. A szakmai kamarák közül a Magyar Szobrász Társaság tagja és vezetőségi tagja is. Kollektív kiállításokon eddig több mint 170 alkalommal vett részt, míg önálló tárlata a XIX. Félegyházi Libafesztivál alkalmával megnyílttal elérte az 50-et. Budapesten jelenleg is megtekinthető a Stefánia Palotában a Tavaszi tárlaton a parkban két munkája szeptember 30-ig, de az Őszi tárlaton is lesz anyaga októbertől. Közgyűjtemények közül a Kiskun Múzeum és a kecskeméti Cifra palota őrzi alkotásait. 2013-ban Kiskunfélegyháza város képviselőtestülete elismerő oklevelét vehette át. Kiskunfélegyházán 14 alkotása található.

 

Kövessen minket a Facebookon is!