Egészségügy 2017. szeptember 14. 07:30

Szülői kérdőívekkel a gyermekek egészséges fejlődéséért

Szülői kérdőívekkel a gyermekek egészséges fejlődéséért
A házi gyermekorvosok és a védőnők által végzett egészségügyi szűrővizsgálatok mellett mind nagyobb szerep jut a jövőben a szülői megfigyelésnek – tudtuk meg Tarjányi Gabriellától, a Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat intézményvezetőjétől.

A szakember szerint a változás legfőbb célja, hogy az esetleges eltérések minél korábban kiderüljenek, és mielőbb megkezdődhessen a gyermek felzárkózását segítő korai fejlesztés. Ettől azt remélik, hogy sok gyerek esetében már az iskolába kerülés idejére ledolgozható lesz a hátrány, és így sokkal jobb esélyekkel kezdhetik meg tanulmányaikat.

A változás lényege – amely egy kiemelt TÁMOP projekt keretében történik –, hogy idén szeptembertől szülői kérdőívekkel és a védőnők által végzendő, életkorhoz kötött újabb státuszvizsgálatokkal bővül a gyermekek fejlődésének nyomon követése. Az új kérdőíveket folyamatosan vezetik be, a szülők és a gyermekek az adott szűrésre kötelezett életkor betöltésekor találkoznak ezekkel.

A „Szülői kérdőív a gyermek fejlődéséről” világviszonylatban is egyedülálló. Sok országban használnak szülői megfigyelésen alapuló kérdőíveket a gyermek fejlődésének nyomon követésére, de arra nincs példa, hogy egy ország összes csecsemője és kisgyermeke fejlődését követni próbálták volna. Az egészségügyi alap- és szakellátás területén dolgozó szakemberek szülőkkel együttműködve állították össze a 7 év alatti gyermekek pszichomotoros fejlődésének nyomon követéséhez segítséget nyújtó kérdőíveket.

A kérdőív segítségével a szülők tapasztalatai is bekerülnek a vizsgálat folyamatába, amelynek célja, hogy időben felfedezhetőek legyenek azok a problémák, amelyeket korai kezeléssel korrigálni lehet. A kérdőív születéstől 7 éves korig vizsgálja a gyermekek fejlődését egy, kettő, három, négy, hat és kilenc hónaposan, egy évesen, 18 hónaposan, kettő, három, négy, öt és hatévesen, ahol pedig fejlődési zavar gyanúja merül fel, ott 15 hónapos korban és 2,5 évesen is sor kerül kiegészítő kérdőív felvételére. Hét éves korban azokat a gyermekek szűrik, akik valamilyen okból nem kezdték meg iskolai tanulmányaikat.

Fontos változás az is, hogy a továbbiakban az orvos által tartott csecsemő-tanácsadásokon az eddig megszokottól eltérően a védőnők nem lesznek jelen. 2017. január elsejétől szigorodtak a védőnői ellátásra vonatkozó szabályok: a szolgáltatást kötelező igénybe venniük a szülőknek, és a státuszvizsgálatokon is kötelezően meg kell jelenniük a gyermekkel, lehetőség szerint az adott életkor betöltése előtt. A korábbi gyakorlattal ellentétben – a gyermek érdekében és jogai védelmében – a szülő immár nem mondhat le a védőnői gondozásról, ha pedig kötelezettségeinek nem tesz eleget, azt hivatalból jelezni kell a gyermekjóléti központnak. (Míg a házi gyermekorvos szabadon választható, a jogszabály ezt a védőnő esetében nem teszi lehetővé.)

A változások miatt a szülők megértését és segítő együttműködését kéri a Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat.


 

Kövessen minket a Facebookon is!