Helyi hírek 2017. szeptember 20. 09:30

Nagycsaládos védőnő

Nagycsaládos védőnő
Családcentrikus és nőies pályát képzelt el magának Tarjányi Gabriella. A Móra gimnáziumban tanult biológia-kémia fakultáción, amikor az édesanyja felvetette a védőnői pályát, s szinte magától értetődőnek tűnt számára, hogy ez legyen a hivatása. A döntést azóta sem bánta meg. A négygyermekes édesanya most a kamasz lélek legrejtettebb titkait ismerő iskolavédőnő, a Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat vezetője, akit nemrégiben a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége által alapított Magyar Családokért-díjra terjesztettek fel. Az általa vezetett kollektíva pedig júniusban, a Védőnők napján vehette át Az Év Védőnője 2017 védőnői közösség díját.

– Milyen út vezetett idáig?

– Szegeden végeztem el az egészségügyi főiskolát, védőnőképző szakon. Nagyon tetszett, tudtam, hogy ez az, amit csinálni szeretnék. Kecskeméten kezdtem a pályát kórházi védőnőként, majd otthon töltöttem 11 évet négy gyerekkel. Itt értek az első meglepetések: édesanyaként, a mindennapi tapasztalatok tükrében teljesen más dimenzióba került a csecsemőgondozás, a gyereknevelés. Megtanultam, hogy az elméletet olykor felülírja a gyakorlat. Például, hogy nem kell óramű pontossággal etetni. A kicsi három éves kora körül kezdtem el munka után érdeklődni. Mindenképpen Félegyházán szerettem volna elhelyezkedni, de nem volt státusz. Fél évig főállású anya voltam, majd megüresedett egy iskola védőnői állás 2005-ben. Akkor jöttem vissza dolgozni, s azóta vagyok a Batthyány és a Constantinum intézmények iskolavédőnője. 2013. január óta vezetem a Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálatot intézményvezetőként. Akkor váltunk külön a Kapocstól, és az önkormányzat külön intézményeként álltunk fel. Teljes egészében OEP finanszírozásból tartjuk fenn magunkat. 16 védőnő, egy gazdasági ügyintéző és egy iskolaorvos tartozik a szolgálathoz. Nagy öröm, hogy tavaly óta saját iskolaorvosunk van dr. Sinkó Melinda személyében, aki mintegy 2,5 ezer tanulót lát el a félegyházi középiskolákban.

– Pontosan mi az iskolavédőnő feladata?

– Mindenekelőtt a megelőzés. Ez az értelme a különböző szűrővizsgálatoknak, beleértve a súly, érzékszervi vizsgálatokat, ortopédiai szűréseket, de a megelőzést szolgáljuk a védőoltásokkal és az egészségnevelési órákkal is. Különböző témakörökben igyekszünk korrekt információkhoz juttatni a fiatalokat, mint például az egészséges táplálkozás, a serdülőkori változások, a párkapcsolatok, káros szenvedélyek. A felmerülő kérdésekre osztályfőnöki órákon, vagy négyszemközti fogadóórákon is kérhetnek választ a diákok. Leggyakrabban a túlsúly, a magasvérnyomás, a táplálkozási zavarok kerülnek szóba.

– Milyen az élet négy gyerekkel?

– Azt hiszem, erről sokat elmond, hogy valamennyien nagy családot szeretnének. A felsőoktatásba kerülés azonban nehéz időszak. A gyerekek után járó támogatás ilyenkor csökken, viszont a kiadások nőnek. Nálunk most ennek van aktualitása. A legnagyobb lányunk Szegeden testnevelő tanár szakon tanul, a fiam repülőgépésznek készül Budapesten. A harmadik érettségi előtt áll, a legkisebb kilencedikes. Ők is tervezik a továbbtanulást, mi pedig szeretnénk ezt megadni nekik is.  

– Mi adja a sikerélményt a védőnői pályán?

– Például az, amikor egy túlsúlyos, vagy egy anorexiás fiatal a segítségünkkel életmódot tud váltani. Mint például most az a fiú, aki több mint 40 kilót fogyott, és én indítottam el ezen az úton. Nagy öröm, hogy a fiatalok megbíznak bennünk. Sokat ismerek közülük a gyerekeim révén is, jó, hogy tanácsot kérnek, élnek az egyéni fogadóóra lehetőségével. Sokat beszélgetünk arról, ami éppen foglalkoztatja őket. Elégedett vagyok, mert azt csinálom, amit szeretek. Így képzeltem el a jövőmet.

T. T.
 

Kövessen minket a Facebookon is!