Helyi hírek 2017. szeptember 19. 15:30

85 éves Némedi László

85 éves Némedi László
Kiskunfélegyházán született, 1932-ben. Kisdiákként a főutcai Kossuth iskolában kezdett tanulni, majd a piac melletti „Fehér iskolába” járt, ezek az iskolák ma már nem léteznek. A diákok ebben az időben 4 elemi, 4 polgári iskolai rendszerben tanultak, s aki jobb eredményt ért el, az a polgári helyett a gimnáziumban folytathatta tanulmányait. Ő a negyedik gimnáziumi osztály után a félegyházi Állami Tanítóképzőbe iratkozott be és szerzett tanítói oklevelet. Felvették a szegedi Pedagógiai Főiskolára (később Juhász Gyula Tanárképző Főiskola), ahol ének-zene és testnevelés szakon végzett.    

Életében nagy szerepe volt Mészáros István testnevelő tanárnak és szakfelügyelőnek, aki több szinten közbejárt, hogy a főiskolán eredményesen röplabdázó és asztaliteniszező fiatal tanár hazakerülhessen tanítani. A Kossuth Leányiskolában kezdte nevelői munkáját, ahol egytől a nyolcadik osztályig ő tanította az éneket. Már az első évben versenyre vitte az énekkarát.  Az akkor nagy jelentőségű, tömegeket mozgósító kórusmozgalom, az Éneklő Ifjúság városi döntőjét kórusával megnyerte. 1954 őszétől az akkor induló József Attila Általános Iskolában folytatta a tanítást. Délutánonként az újjászervezett körzeteknek megfelelően több általános iskolában is tanított, mivel az iskola épülete az indulás évére nem készült el. 1955-től már az új épületben kezdődött a tanítás, ettől kezdve 140 tagú kórusával folyamatosan ért el sikereket.

Vallotta, hogy „az igazi értékmérője az ének-zene szakos tanárnak az, hogy milyen színvonalú énekkara van iskolájának.” Iskolai elfoglaltsága mellett a 70-es évek elejétől vezette a helyi Lenin Mg Tsz népdal és citerakörét. Az énekkar, vezetése alatt az elmúlt 30 év folyamán 5 arany, a citera zenekar 2 arany és több ezüst minősítést szerzett. Bugacon felléptek az angol királynő, a Cantenbury érsek előtt, az angol szárazföldi haderő főparancsnoka is tetszéssel hallgatta az előadásukat. 

1994-ben vonult nyugdíjba, de a népdalkört tovább irányította, sőt egy közeli település általános iskolájában óraadóként segítette az ottani pedagógusok munkáját.   Tevékenysége elsősorban az énekléshez, a zenéhez kapcsolódott, de sportberkekben is jól ismerik a nevét. Egy diákkori tehetségkutató atlétikai versenyen megnyerte az 1500 méteres síkfutást. Főiskolásként 1500 – 3000 – 5000 m-en versenyzett, mint I. osztályú atléta. Tagja volt a főiskolai röplabdacsapatnak, majd hazakerülve asztaliteniszben többször nyert megyei és területi versenyt.     

Edzősködött a helyi Vasutasban, valamint a József Attila Általános Iskola diákjait tanította az asztalitenisz fortélyaira. Két évig irányította a Fáklya Sportkör tenisz szakosztályát.

A hatvanas években ő vezette a fotószakkört a kultúrházban, sok tanítványával szeretette meg a fotózást, tanította meg a felvételek sajátkezű kidolgozását. Évtizedeken keresztül olvashattuk írásait, láthattuk fotóit a Félegyházi Közlönyben. Örökmozgó, sok mindent kipróbáló, sok mindent szerető és ezeket lelkesen csináló, energiától duzzadó, életvidám, kiegyensúlyozott embernek ismerik Félegyházán.

Tarjányi József

 

Kövessen minket a Facebookon is!