Kultúra 2017. szeptember 20. 11:30

Befejeződött a Kunság I. Kollégium értékfeltáró munkája

Befejeződött a Kunság I. Kollégium értékfeltáró munkája
Mintegy 60 fiatal kutatta a Lakiteleki Népfőiskola szervezésében Kiskunfélegyháza és környékének helyi értékeit, munkájuk eredményét összegezték szeptember 9-én, a népfőiskola Kölcsey Házában tartott zárókonferencián. Hamarosan kötetben jelennek meg a Kunság értékei.

A rendezvényen a körülbelül egy éves munka eredményét mutatták be a Kölcsey Házban, amely zsúfolásig megtelt a vizsgált települések lakóival és kutatókkal egyaránt. A kutatómunkában nagy segítséget nyújtott Mészáros Márta, a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum igazgatója, a Kunság I. Kollégium szakmai vezetője. A feltárás lebonyolításának technikai szervezője Lenkei Róbert, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja volt.

A konferenciát a lakiteleki helyi érték Kösöntyű Néptánccsoport tánca nyitotta meg, majd az egyes csoportok képviselői bemutatták Csongrád-Bokros, Gátér, Kiskunfélegyháza, Kunszállás, Lakitelek, Nyárlőrinc, Pálmonostora, Petőfiszállás, Szentkirály, Tiszaalpár, Tiszaug, Tiszakécske, valamint Városföld épített és természeti értékeit, majd SWOT-analízissel a települések erősségeit és gyengeségeit, illetve jövőbeli lehetőségeit és veszélyeit.

A szünetet követően a Lakiteleki Ifjúsági Néptánccsoport fiataljai ropták a táncot a színpadon, ezt követően ismét a kutatók emelkedtek szólásra: prezentáció keretében mutatták be a vizsgált települések értékőrzőit, elismert személyiségeit. A kutatás során a fiatalok törekedtek olyan embereket is felkeresni, aki őrzik a helyi hagyományokat, ismerik nagyszüleik történeteit, a településen egyedit alkotnak, vagy gyűjtenek.

Zárszóként előbb Mészáros Márta, a kollégium szakmai vezetője köszönte meg a kutatók munkáját, valamint a kutatott személyek együttműködését. Mint mondta, nagyon gazdag kutatási anyag készült a települések értékeiből, amelyeknek csak töredéke tudott a zárókonferencián megjelenni. Ezt tudja pótolni majd a Kunság értékeit bemutató kötet, amely hamarosan el fog készülni DVD melléklettel.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja arról is szólt, hogy a külhoni magyar értékfeltáró kollégiumok munkája mellett fontos a hazai értékek kutatása is. Ennek első állomása volt a Kunság I. Kollégium, ami mellett dolgozik a Kisvárda Kollégium és a Vasvár Kollégium is. Elmondta: további értékfeltáró kollégiumok várhatók határon belül és a külhonban is.

A Kunság I. Kollégium értékfeltáró munkáját az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatta.



 

Kövessen minket a Facebookon is!