Kultúra 2017. szeptember 20. 17:30

80 éves városunk díszpolgára, Balázs Árpád

80 éves városunk díszpolgára, Balázs Árpád
Szeptember 29-én, két nappal 80. születésnapja előtt látogat Kiskunfélegyházára Balázs Árpád zeneszerző. A szentesi születésű komponistával a szakmai-emberi barátságot ápoló Jankovszki Ferenc és felesége, Jankovszkiné Dobó Anikó beszélget a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A számos elismeréssel büszkélkedő művész több szálon kötődik városunkhoz. Édesapja, Balázs András itt töltötte fiatal éveit az állami tanítóképző diákjaként. Ő maga az ötvenes-hatvanas években, főiskolás korában került kapcsolatba ezzel a vidékkel, hiszen Kodály Zoltán ajánlására a város határában, valamint Bugacpusztán gyűjtött népdalokat, melyekből megszületett a Kunsági betyárdalok című kantáta.

Emellett még nyolc olyan alkotást ismerünk, melyek félegyházi kérésre, ihletésre készültek. Többek között a Móra Ferenc soraira szerzett A rigó éneke című kórusmű, melyet a Kapus házaspár kezei alá írt. Vagy a Szülőföldemen, mely a Félegyházi Emlékbizottság felkérésére íródott, Petőfi Sándor verse alapján, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 150. évfordulójára tartott megemlékezés nyitányaként.

A gazdag életműbe a zeneszerzés mellett a könyvírás is belefér. Még a nyolcvanas években jelent meg három ismeretterjesztő könyve a gyerekeknek. Hosszú idő után, 2012-ben látott napvilágot a Válogatott életeim című önéletrajzi írása, melynek forrásául a kisdiák kora óta vezetett határidőnaplók, jegyzetek, megőrzött levelek, meghívók, fényképek és újságcikkek szolgáltak.


 

Kövessen minket a Facebookon is!