Helyi hírek 2014. június 25. 13:32

Kézműves technikákkal ismerkedés közben kincsre lelnek a táborozók

Képgaléria
Kézműves technikákkal ismerkedés közben kincsre lelnek a táborozók
„Selyemre festem a tavirózsát, és a tábor végén hazavihetem, az asztalomon fogom tartani” – mesélte a 10 éves Zoé alkotás közben.

Az időjárás csak a délutáni programokat tudja befolyásolni, a Móra Ferenc Művelődési Központ „Kincskereső” táborozásán résztvevők délelőttönként népi kismesterekké válnak. A 6-11 éves és a 8-16 éves korosztályok számára szervezett nyári táborba könnyű odatalálni: a folyosó végén, a hang irányába kell menni. Mert a gyerekek játszva ismerkednek olyan anyagokkal és technikákkal, amelyekkel az iskolában nem találkoznak.

– Ilyen a gyapjú, az agyag, a selyem és a merített papír, és mindezek megformázása, megfestése – mondta Fekete Beatrix táborvezető. – Bodor Mariannal közösen vezetjük a tábort, amely a szülők tehermentesítésére született, itt biztonságban tudhatják a gyerekeket, miközben mindennap tanulunk és kipróbálunk valami újat. Így is marad még minden család számára további néhány hét, amikor valahogy meg kell oldaniuk a gyerekek felügyeletét. Már a jelentkezők számából is látszott, hogy mekkora fejtörést okoz a vakáció, sajnos a táborlakók létszámát korlátoznunk kellett, hiszen a felhasznált eszközös és anyagok mennyisége meghatározza, valamint minden egyes gyerekre elegendő figyelemnek kell jutnia.

Mivel töltik a délutánokat?

– Minden foglalkozásunk irányított, még a szabadtéri játék is közösségi, szervezett. Hiszen jó dolog a céltalan rohangálás is, de még jobb, ha játék közben mindig tanulunk valamit, ha észrevétlenül is. Akadályverseny és számháború a Kiskun Múzeum udvarán…

Nem éppen megszokott helyszín…

– Terveztünk szabadtéri foglalkozást a Móra-ház udvarán is, de közbeszólt az időjárás. Kiránduláson is részt veszünk, a megyei könyvtárral ismerkedünk meg, és a tervek között sétakocsikázás is szerepel, mégpedig Félegyháza utcáin.

Az 1 hetes táborozás idején megszületett műveket a gyerekek hazavihetik. Zoé (10) büszkén mesélte, miközben tekintetét egy pillanatra sem emelte fel az alkotásáról:

– Selyemre festem a tavirózsát, most arannyal kihúzom a kontúrokat, utána ecsettel zöldre és rózsaszínre festem. A tábor végén hazavihetem, az asztalomon fogom tartani.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!