Helyi hírek 2017. szeptember 23. 07:30

Kutatók Éjszakája a Móra gimiben

Képgaléria
Kutatók Éjszakája a Móra gimiben
A Móra Ferenc Gimnázium pedagógusai és a Természettudományos Laboratórium munkatársai ismét sok érdekes programmal várják a Kutatók Éjszakáján a látogatókat. Szeptember 29-én, pénteken délután 4 órától egészen 9 óráig nyitott a gimnázium minden érdeklődő számára.

A program érdekessége, hogy idén nem csak a természettudományokat oktató kollégák vállaltak előadásokat. Szabó Ildikó a művészetek és a matematika kapcsolatáról beszél, dr. Nagy István pedig doktori disszertációját ismerteti. Bozóné Rosta Eszter és Galántai Gabriella a vonós hangszerek „fizikáját” mutatja be, és a gimnázium tanulói játszanak különböző vonós hangszereken. A programokba bekapcsolódnak „külső előadók” is. Előadást tartanak az agykontrollról/tanulásmódszertanról és a saját mobiltelefonjaik szenzorait is kipróbálhatják a látogatók.

Jelen lesznek a Kutatók Éjszakáján a gimnázium „öregdiákjai” is. Kutatómunkájáról, az agy fájdalomérzékeléséről beszél Tóthné dr. Rosta Judit, dr. Bódai Emese állatorvosként a lovak gyógyításáról, Tarjányi Eszter radiográfus, egészségügyi mérnök pedig a nukleáris medicináról. Kiss Ákos látványtechnikus videóüzenetet küld egykori iskolájának, amelyben bemutatja sokrétű munkáját.

A jövő tudósai – az iskola tanulói – is előadásokkal készülnek. Olyan híres tudósokat elevenítenek meg, mint Szentgyörgyi Albert, Albert Einstein, Nikola Tesla vagy gróf Teleki Pál. „Itt lesz” Bolyai Farkas és fia Bolyai János is, akiket egy testvérpár alakít.

Természetesen lehet majd kísérletezni is. Tanári irányítással a -78,5 Celsius fokos szárazjéggel lehet kísérletezni, de önállóan is elvégezhetők bizonyos kísérletek az interaktív teremben. Nem maradhat ki a Lego-robotok programozása sem. Aki pedig szeretne egy jót játszani, térjen be a logikai szobába, ahol ördöglakatok, puzzle és társasjátékok várnak mindenkit.

Sötétedés után az udvaron folytatódik a program: távcsővel lehet szemlélni a csillagokat és lézerfénnyel is kísérletezhetnek.

Molnár Katalin
a laboratórium vezető tanára
 

Kövessen minket a Facebookon is!